Із сирійського табору біженців Аль-Хол звільнили двох українок та сімох дітей

Дата: 31 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Із сирійського табору біженців Аль-Хол звільнили двох українок з дітьми, чиїх чоловіків звинувачують у підтримці терористів з “Ісламської держави”.

Про це повідомляє ТСН.

Фото: Reuters

Сирійський табір для біженців Аль-Хол розташований біля однойменного міста на північному сході країни. Поселення створили для іракських біженців ще на початку 1991 року, під час війни в Перській затоці, але після вторгнення до Іраку 2003 року воно знову почало працювати як один із трьох таборів на іраксько-сирійському кордоні. 

Після початку громадянської війни в Сирії табір почав приймати людей, які втікали від боїв, а згодом від переслідувань терористів з ІДІЛ. Хоча спочатку Аль-Хол був розрахований на 11 тисяч людей, вже у 2019 році кількість його жителів сягнула 63 тисяч осіб, більшість із яких – жінки та діти.

Водночас умови проживання в таборі залишаються жахливими, адже жителі не мають доступу до елементарних медичних послуг та їжі. Окрім цього, між частинами населення Аль-Хола інколи виникають сутички, адже деякі з них є прихильниками ІДІЛ, а інші – ні. 

Серед тих, хто фактично опинився в полоні в Аль-Холі, були й українки. Родичі жінок, які не могли самостійно залишити територію табору, ще в жовтні розповідали, що українська влада не допомагає повернути своїх громадянок додому, а, за словами активістки Фатіми Бойко, МЗС аргументувало свою бездіяльність тим, що в Дамаску фактично немає консульства. 

На пресконференції в Києві журналіст видання “Крим.Реалії” Тарас Ібрагімов розповідав, що в таборі Аль-Хол перебувають 13 українок і 25 дітей, а в таборі Родж – чотири українки й 18 дітей. 

Фото: ABC

“Це мусульманки, українки, кримські татарки й представниці інших національностей. Хтось перебуває там три роки, хтось близько двох, хтось більш ніж рік”, – говорив він.

Після звинувачень на адресу влади в Офісі президента закликали не політизувати процесу звільнення осіб та наполягали, що політики за об’єктивних обставин не можуть бути детально поінформовані щодо цієї діяльності.

“Очевидно, що питання про повернення людей саме з тієї зони конфлікту не можна зводити до простих медійних “емоційних образів про жінок і дітей”. Кожен із дорослих людей, що перебував у тому регіоні на територіях, так чи інакше контрольованих ІДІЛ, має певну особисту історію, яку потрібно досконало вивчити. Крім того, з метою евакуації наших громадян з табору Аль-Хол спеціальні органи України проводять низку практичних заходів, зокрема негласних, щодо моніторингу безпекової ситуації та пошуку дійсно можливих шляхів евакуації”,запевняли в ОП.

Як розповіли журналісти ТСН, двоє жінок, які повернулися з табору, родом з Кременчука та Криму. Разом з ними до України повернулися також їхні семеро дітей. 

Звільнили їх у межах спеціальної евакуаційної операції на доручення президента Володимира Зеленського вітчизняні спецслужби, дипломати МЗС та інші урядові структури. Досі в таборі чекають на звільнення 57 осіб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter