Нацгвардійців учергове хочуть зобов’язати носити персональні жетони з номерами

Дата: 15 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який зобов’язує службовців Національної гвардії носити жетони з індивідуальними номерами.

Про це повідомили в картці документа на сайті парламенту.

Патруль нацгвардійців. Фото: МВС

Проєкт на розгляд парламенту внесли ще влітку 2020-го, а ініціаторами стали нардепи Олександра Устінова, Дмитро Гурін, Рустам Умєров, Ольга Стефанишина, Леся Василенко та інші. Вони пропонують внести зміни до Закону “Про Національну гвардію”. 

“Військовослужбовці Національної гвардії України часто виконують завдання з охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки пліч-о-пліч з поліцейськими. Але при цьому військовослужбовці Національної гвардії України, як правило, не можуть бути ідентифіковані. Номери на шоломах лише говорять про належність до певного підрозділу, але не несуть жодної інформації про військовослужбовця”, – пояснюють депутати. 

Частина нацгвардійців уже носить жетони, подібні до тих, які є в поліцейських. Це стало можливим, зокрема, завдяки наполяганням правозахисної та експертної спільнот. Однак авторів законопроєкту не влаштовує, що надання таких жетонів здійснюють не на підставі закону або нормативно-правових актів МВС України.

“Відтак ці жетони як з’явилися, так можуть і зникнути”, – вважають вони.

Фото: Національна гвардія України

У 2017 році парламент уже намагався зобов’язати нацгвардійців носити персональні жетони з номерами, однак відповідний законопроєкт відкликали. Ухвалення документа тоді мало на меті уникнути ситуації, що склалася під час розслідування злочинів Майдану, коли було неможливо ідентифікувати співробітників міліції, які били активістів.

Цей же аргумент наводять і автори ухваленого за основу законопроєкту. 

“Чисто психологічно військовослужбовець Національної гвардії України, який знає, що його особу просто ідентифікувати, на підсвідомому рівні буде менше схильний до можливого порушення закону. І, навпаки, відчуваючи свою анонімність, буде більш схильний до перевищення меж дозволеного”, – вважають нардепи. 

Окрім надання персональних довічних номерів, депутати також пропонують створити електронну базу даних, у якій кожен зможе за номером дізнатися ПІБ нацгвардійця, підрозділ та участь у завданнях з охорони громадського порядку.

За приховування нагрудних жетонів чи нашивок з номером хочуть запровадити дисциплінарну відповідальність. 

В Україні нацгвардійців активно залучають, наприклад, до патрулювання вулиць міст і курортів. Зазвичай разом з поліцейськими перебуває військовий, який виконує їхні вказівки, а тому відмінностей у поліцейському та нацгвардійському патрулі фактично небагато, проте вони є.

“Принципова відмінність – порядок забезпечення наказу начальника. Поліцейські несуть виключно дисциплінарну відповідальність, тобто за невиконаний наказ поліцейського можуть звільнити. Для військовослужбовців за невиконання наказу настає кримінальна відповідальність. Якщо говорити дуже просто, то військові набагато менше думають про те, чи виконувати наказ”, – пояснював у коментарі ZMINA юрист та виконавчий директор Правозахисної ініціативи Михайло Каменєв.

Однакові номери на касках нацгвардійців під Шевченківським судом, де розглядали запобіжний захід для активіста Сергія Стерненка. Фото: Роман Сініцин

Відколи Нацгвардія перейшла під управління МВС, правозахисники неодноразово критикували цей крок. Як зазначав експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусовпісля самого приєднання виникла низка ініціатив колишнього очільника МВС Арсена Авакова, які в разі успішної реалізації призвели б до створення поліцейської держави.

Один із запропонованих ним законопроєктів мав надати нацгвардійцям повноваження затримувати цивільних правопорушників, складати протоколи, проводити особисті огляди та здійснювати інші невластиві військовим функції, а другий мав дозволити використовувати важке озброєння поза військовими діями.  

У серпні 2019-го президент Володимир Зеленський подавав до парламенту як невідкладний законопроєкт, який мав на меті виведення Національної гвардії зі структури Міністерства внутрішніх справ та підпорядкування собі. Однак до голосування в Раді документ не дійшов.

Проти відділення Нацгвардії від МВС виступає новий очільник міністерства Денис Монастирський

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter