Новий очільник МВС Монастирський проти відділення Нацгвардії від міністерства

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Новий очільник Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський не поділяє поглядів щодо “радикального поділу” у відомстві та виступає проти відділення Нацгвардії. 

Про це він розповів в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”. 

Денис Монастирський. Фото: sluga-narodu.com

Нацгвардія, згідно із законом, є військовим формуванням із правоохоронними функціями та входить до структури МВС із 2014 року. Її командувача призначає президент за поданням міністра внутрішніх справ, однак військово-політичне й адміністративне керівництво здійснює лише очільник МВС.

Призначений влітку 2021-го міністром Монастирський вважає, що семирічний досвід співпраці всіх структур, які входять до МВС, засвідчив свою ефективність.

“Я не прихильник радикальних поділів – Нацгвардії, Прикордонних військ, це неправильний підхід у принципі, з огляду на те що система, яка склалася, працює”, – сказав він в інтерв’ю. 

Як приклад Монастирський навів, що для гарантування громадської безпеки на масових заходах залучають приблизно 40% поліції та 60% Нацгвардії і від їхньої координації між собою залежить те, наскільки забезпеченим буде право на мирний протест.

“Якщо буде збій, відбудеться конфлікт, тому постійно треба комунікувати. У Києві, де найбільше відбувається масових заходів, усі сили координує особисто начальник поліції Києва. На місцях – відповідальні, і це все – одна ланка. А якщо буде два центри ухвалення рішень, то розвал очевидний”, – пояснив він.

Фото: Національна гвардія України

Водночас очільник МВС додав, що дискусії про поділ і перепідпорядкування структур, які входять до складу відомства, не є новелою.

“Прихильники поділу, міжнародні партнери кажуть про те, що логічно було б виділити ці підрозділи. Але якщо ми говоримо про цілісний характер, про здатність гарантувати безпеку, то структура МВС має складатися саме з цих частин: Національна поліція, прикордонники, Нацгвардія, ДСНС і міграційна служба”, – акцентував міністр.

Монастирський заявив, що “п’ять структур МВС – це той кулак, який може гарантувати безпеку держави”.

Відколи Нацгвардія перейшла під управління МВС правозахисники неодноразово критикували цей крок. Як розповідав експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов, після самого приєднання виникла низка ініціатив колишнього очільника МВС Арсена Авакова, які в разі успішної реалізації призвели б до створення поліцейської держави.

Один із запропонованих ним законопроєктів мав надати нацгвардійцям повноваження затримувати цивільних правопорушників, складати протоколи, проводити особисті огляди та здійснювати інші невластиві військовим функції, а другий мав дозволити використовувати важке озброєння поза військовими діями.  

У серпні 2019 року президент Володимир Зеленський подавав до парламенту як невідкладний законопроєкт, який мав на меті виведення Національної гвардії зі структури Міністерства внутрішніх справ та підпорядкування собі. Однак до голосування в Раді документ не дійшов. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter