Нацгвардійці патрулюватимуть курорти на заході країни

Дата: 24 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Військовослужбовці Західного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії розпочали виконання завдань з охорони громадського порядку в курортних місцях Заходу України.

Про це повідомили в МВС.

Фото: МВС

Нацгвардійці охоронятимуть громадський порядок на прибережних територіях сіл Світязь, Мельники та урочища Гряда. Окрему увагу, як розповіли в МВС, зосередять на безпеці дітей під час літнього відпочинку. Тож гвардійці стежитимуть за дотриманням порядку на території дитячого табору “Супутник”, що розташований на Світязі.

“З настанням курортного сезону до місць масового відпочинку прямує велика кількість громадян, охочих оздоровитись, але, на жаль, де є велика кількість туристів, там, за статистикою, є й особи, які не цураються в незаконний спосіб покращити своє матеріальне становище чужим коштом”, – повідомляють у міністерстві. 

Гвардійці нестимуть службу й у селищі міського типу Верховина Івано-Франківської області, поблизу озер Міське та Німецьке в Івано-Франківську й на території реабілітаційно-оздоровчого комплексу “Біле озеро” на Рівненщині.

Фото: МВС

Із серпня 2019 року Нацгвардію почали залучали до охорони громадського порядку в містах: зазвичай разом з поліцейськими перебуває військовий, який виконує вказівки правоохоронців. Відмінностей у поліцейському та нацгвардійському патрулі фактично небагато, проте вони є.

“Принципова відмінність – порядок забезпечення наказу начальника. Поліцейські несуть виключно дисциплінарну відповідальність, тобто за невиконаний наказ поліцейського можуть звільнити. Для військовослужбовців за невиконання наказу настає кримінальна відповідальність. Якщо говорити дуже просто, то військові набагато менше думають про те, чи виконувати наказ”, – розповідав ZMINA юрист Михайло Каменєв.

Ще одним ризиком є різні вимоги до поліцейських та нацгвардійців.

“Щодо застосування превентивних заходів (перевірки документів, поверхневої перевірки, зупинення автомобіля), а також використання спецзасобів, то повноваження нацгвардійців аналогічні до повноважень поліцейських. Але от вимоги до нацгвардійця назватись і показати документи під час звернення до громадянина в законі України про Національну гвардію ви не знайдете. Також не дуже зрозуміло, що військові робитимуть, коли виявлятимуть адміністративне правопорушення”, – наголошував правозахисник Сергій Перникоза.

Використання військових для охорони порядку, як підсумовували експерти, суперечить політиці реформування поліції як демілітаризованого сервісного органу та Конституції, частина 4 статті 17 якої прямо забороняє використовувати військові формування для обмеження прав і свобод громадян.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України “Про Національну гвардію України”, військовослужбовці Нацгвардії під час залучення до виконання завдань з охорони громадського порядку мають право вживати превентивних та поліцейських заходів примусу відповідно до Закону України “Про Національну поліцію”. Зокрема, у статті 31 закону передбачено такий перелік превентивних заходів:

  • перевірка документів особи;
  • опитування особи;
  • поверхнева перевірка і огляд;
  • зупинення транспортного засобу;
  • вимога залишити місце та обмеження доступу до визначеної території;
  • обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;
  • проникнення до житла чи іншого володіння особи;
  • перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;
  • застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінознімання, відеозапису, засобів фото- і кінознімання, відеозапису;
  • перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;
  • поліцейське піклування.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter