НАБУ стверджує, що суд і Офіс генпрокурора намагаються захистити ексміністра часів Януковича

Дата: 31 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявляють про безпрецедентний опір з боку окремих осіб Офісу генерального прокурора та Печерського районного суду міста Києва, через який міністр часів президента Януковича  може уникнути відповідальності за тяжкий корупційний злочин.

Про це повідомили на сайті НАБУ.

Йдеться про справу, яку у відомстві назвали найбільшим в історії України задокументованим хабарем правоохоронцям. За даними НАБУ, ексміністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський у змові з топпосадовцями податкових органів улітку поточного року організував підкуп керівників НАБУ та САП, щоб ті закрили кримінальне провадження за підозрою проти ексміністра. Правоохоронці підозрювали Золочевського в заволодінні та подальшій легалізації коштів, виділених Національним банком як рефінансування приватному Реал Банку.

Пособників ексміністра викрили в червні 2020 року, одразу після того, як вони передали хабар у 5 мільйонів доларів. На початку грудня правоохоронці завершили розслідування та передали справу до суду. Однак Печерський райсуд Києва 24 грудня, за словами правоохоронців, таємно і без участі прокурорів САП ухвалив рішення, яким фактично зобов’язав генерального прокурора забрати провадження в НАБУ та передати до іншого органу досудового розслідування. 

“Рішення райсуду є незаконним, оскільки закон прямо забороняє передавати справи Національного бюро до інших органів досудового розслідування. Суд відмовився надати відповідну ухвалу прокурорам САП, натомість надав її, всупереч законодавству, представнику Офісу генерального прокурора, який не є прокурором у справі та не може брати участь у процесуальних діях. Змушені констатувати, що замість протидії незаконним діям суду Офіс генерального прокурора натомість сприяє їхній легітимізації”, – розповіли у відомстві. 

Окрім цього, у НАБУ стверджують, що такої кількості явно незаконних дій органів прокуратури та органів судової влади не спостерігали за весь період існування антикорупційних органів.

Нагадаємо, що понад половину опитаних соціологами в жовтні поточного року людей назвали корупцію однією з найголовніших проблем України. Також у Європейській комісії говорили про те, що подальша підтримка України з боку ЄС прив’язуватиметься до конкретного прогресу в проведенні реформ, зокрема у сфері антикорупції та правосуддя.

Фотографія обкладинки: РБК-Україна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter