На кордоні Бєлгородcької та Сумської областей знову запрацював пункт перетину

Дата: 07 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Українці, які евакуйовуються з тимчасово окупованих територій, можуть повернутися на підконтрольну територію України через пункт пропуску Колотилівка – Покровка, що розташований на межі Бєлгородської та Сумської областей.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Ілюстративне зображення. Фото: Перший Житомирський

Так, на українському кордоні діє волонтерський гуманітарний центр, де всі українці можуть отримати безоплатну психологічну, юридичну та гуманітарну допомогу, а також переночувати й дістатися до Сум або інших міст України.

Водночас усі охочі евакуюватись із Сумської області можуть також скористатися спеціальним евакуаційним потягом Суми – Київ. Він щодня курсує із Сум – вирушає о 6:47 і прибуває до Києва об 11:41.

На вокзалі Укрпошта виплачує кожному громадянину після прибуття 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю і 2 тисячі гривень для всіх інших осіб.

Усіх, хто потребує тимчасового житла, розміщуватимуть у модульному містечку Вишгородського району.

З питань евакуації жителі Сумської області можуть звертатися за телефоном гарячої лінії ОВА (0542) 77-99-55 або на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції 15-48. Для повідомлень через месенджери діє номер: (096) 078-84-33.

Нагадаємо, що в червні на підконтрольну Україні територію з тимчасово окупованого армією РФ Луганська вдалося повернути 14-річного юнака.

Сестра хлопця Анастасія дізналася, що її брат Павло перебуває в притулку, і вирішила його забрати. Опіку вона оформила за спрощеною процедурою, яка діє в Україні на період воєнного стану. Згодом брат із сестрою разом повернулися на підконтрольну Україні територію. Загалом увесь процес повернення зайняв близько місяця.

Наприкінці липня російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова розповіла, що з лютого минулого року Росія нібито “прийняла” 4,8 мільйона жителів України, з яких понад 700 тисяч – діти. Більшість із них, як переконує омбудсманка, приїхали з батьками чи іншими родичами. 

Раніше уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук наголошувала, що проблема депортації дітей полягає ще й у тому, що Україна не знає, де перебувають ці діти, тому їх дуже важко знайти.

Російська влада ж тим часом робить усе, щоб їх приховати: відразу видає дітям російське громадянство, постійно їх переміщує чи віддає на виховання до російських родин, змінюючи їхні імена.

Крім того, росіяни дуже впливають на свідомість українських дітей. Тож, навіть провівши лише кілька місяців у Росії, діти повертаються з великими психологічними травмами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter