Російська дитяча омбудсманка заявила, що до Росії вивезли понад 700 тисяч українських дітей

Дата: 31 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова Бєлова розповіла, що з лютого минулого року Росія нібито “прийняла” 4,8 мільйона жителів України, з яких понад 700 тисяч – діти. Більшість із них, як переконує омбудсманка, приїхали з батьками чи іншими родичами. 

Про це йдеться в її доповіді. 

Фото: Gwara Media

Згідно з документом, на територію Росії також вивезли близько 1,5 тисячі вихованців установ для дітей-сиріт або тих, які залишилися без піклування. З них 288 дітей з так званої “ДНР” віддали в Росії до прийомних сімей. Тим часом діти з Луганщини повернулися до своїх установ, проте пізніше 92 дитини також віддали до російських родин.

Загалом із квітня до жовтня 2022 року до російських сімей окупанти віддали 380 українських дітей з Донецької та Луганської областей.

Крім того, у звіті зазначається, що в листопаді 2022 року в безпосередній близькості від лінії фронту був дитячий будинок-інтернат в Олешках Херсонської області, звідки 52 вихованців з тяжкими патологіями “тимчасово” перевезли “на безпечну територію”, а саме – до окупованого Криму.

“Наприкінці літа – восени 2022 року у звʼязку із ситуацією на лінії фронту батьки з Херсонської, Запорізької, Харківської областей та інших територій добровільно відправили дітей на відпочинок, зокрема для захисту від воєнних дій. Їх разом із провожатими за дорученням від батьків прийняли санаторії та організації відпочинку та оздоровлення Криму та Краснодарського краю”, – йдеться у звіті Львової-Бєлової.

Раніше уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук наголошувала, що проблема депортації дітей полягає ще й у тому, що Україна не знає, де перебувають ці діти, тому їх дуже важко знайти.

Російська влада ж тим часом робить усе, щоб їх приховати: відразу видає дітям російське громадянство, постійно їх переміщує чи віддає на виховання до російських родин, змінюючи їхні імена.

Крім того, росіяни дуже впливають на свідомість українських дітей. Тож, навіть провівши лише кілька місяців у Росії, діти повертаються з великими психологічними травмами.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації.

Зараз до вивезення дітей доєднався й президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, бо саме за його дорученням дітей з ТОТ вивозять “на оздоровлення” до РБ.

Читайте також: Коли “евакуація”, “оздоровлення” та “опіка” є ознаками геноциду: правозахисники підготували звіт про злочини Росії проти дітей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter