Загалом Україні вдалося повернути з РФ 373 дитини, але кількість викрадених може сягати 200–300 тисяч – Герасимчук

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на зараз із Росії до України вдалося повернути 373 дитини, однак єдиного механізму повернення українських дітей не існує. 

Про це повідомила уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук в інтервʼю агенству Інтерфакс-Україна. 

Фото: КримSOS

Так, за словами Герасимчук, Україна наразі має точну інформацію про 19 499 депортованих чи примусово вивезених дітей. Однак, за підрахунками української сторони, окупанти могли викрасти 200–300 тисяч дітей. 

“Чому ми не можемо назвати точну цифру? По-перше, території окуповані. Точної інформації про те, що сталося з дітьми, немає. Тільки після деокупації населеного пункту ми можемо мати точні відомості – чи є там сім’я з тією чи іншою дитиною. Якщо ні, ми починаємо шукати.

Якщо дитина виїжджала за кордон через іншу країну, з’являлася в іншій країні, з якою ми тримаємо зв’язок, тоді ми розуміємо, що ця дитина не була депортована, не була викрадена. Якщо немає інформації, по цьому випадку починається розслідування”, – пояснила вона.

Друга проблема, за словами уповноваженої, полягає в тому, що Україна не знає, де перебувають ці діти, тому їх дуже важко знайти. Російська влада ж тим часом робить усе, щоб їх приховати: відразу видає дітям російське громадянство, постійно їх переміщує чи віддає на виховання до російських родин, змінюючи їхні імена.

Крім того, росіяни дуже впливають на свідомість українських дітей. Тож, навіть провівши лише кілька місяців у Росії, діти повертаються з великими психологічними травмами.

“Буквально минулого тижня я розмовляла з батьками, яким повернули їхню дівчинку. Ці батьки колишні військовополонені. І ось, власне, дитина настільки була русифікована буквально за пів року, що зараз п’ятирічна дівчинка постійно перепитує в мами та тата: “А ви мене точно любите?” 

Розумієте, вона бачить поряд люблячих батьків, які просто від неї не відходять, і постійно запитує: “Ви впевнені, що мене любите?” – “А я сумніваюся”. Уявіть, наскільки відбувається промивання голови за кілька місяців”, – розповіла Герасимчук.

Як додає уповноважена, наразі немає єдиного механізму повернення українських дітей. Окупанти не називають дітей утримуваними, затриманими, депортованими чи примусово переміщеними. Вони кажуть на них “евакуйовані”. 

Також повернення дітей відбувається за допомогою обміну на когось або завдяки домовленностям. Кожен випадок потребує індивідуально розробленої спецоперації.

“Але ми не маємо російських дітей. Ми нікого з них не затримували, нікого не викрадали. Тобто в нас нема кого на кого міняти. Росіяни мають просто негайно повернути всіх українських дітей. І тут крапка”, – підсумувала вона.

Нагадаємо, що депортація та примусове переміщення дітей з тимчасово окупованих територій України – це сукупність заходів і правопорушень, які оточують депортацію. І причетні до цього не лише президент Росії Володимир Путін і уповноважена зі справ дитини Марія Львова-Бєлова, на арешт яких видав ордер Міжнародний кримінальний суд, а й інші представники уряду, як федерального, так і окремих регіонів.

Одним з найнебезпечніших заходів є мілітаризація українських дітей. Це й пропаганда служби в російській армії, це й табори перевиховання, де з дітьми спілкуються російські військові, які розповідають їм про свої подвиги на полі бою.

Крім того, це розповсюдження мережі російських молодіжних мілітаризованих організацій, типу “Юнармії”, які приходять до старшокласників і агітують їх вступати до лав російських збройних сил.

Читайте також: Коли “евакуація”, “оздоровлення” та “опіка” є ознаками геноциду: правозахисники підготували звіт про злочини Росії проти дітей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter