На Франківщині суд не став карати чоловіка за домашнє насильство, зокрема через те, що відбувалось воно не вдома

Дата: 21 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Івано-Франківський міський суд звільнив від відповідальності за домашнє насильство чоловіка, який лаяв свою дружину. У постанові, зокрема, йдеться про те, що насильство щодо жінки не було домашнім, адже вчинялось не вдома. 

Про це з посиланням на постанову суду повідомляє місцеве видання “Галка”. 

Івано-Франківський міський суд. Фото: фейсбук-сторінка суду

Протокол щодо тракториста поліцейські склали 25 травня цього року. Того дня близько 12-ї години чоловік прийшов на роботу до дружини й почав нецензурно лаятись та погрожувати їй фізичною розправою. Правоохоронці вирішили, що таким чином він вчинив адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена частиною 1 статті 173-2 КУпАП.

На суді тракторист свою провину не визнав та пояснював, що протягом останнього часу у них із дружиною виникають конфлікти, через що разом не проживають. 

“Під час розгляду справи не встановлено, що чоловік вчиняв стосовно потерпілої дії, які б вказували на вчинення ним домашнього насильства, в результаті чого потерпіла почувала б себе емоційно невпевненою, заляканою та нездатною захистити себе. Крім цього, подія відбувалась на території ліцею №1, де працює жінка, а не за місцем її проживання”, – йдеться у постанові. 

Проблема домашнього насильства актуальна для України: торік про це до поліції повідомили на 56% більше громадян, ніж у 2020-му. Уже понад два роки нове законодавство дозволяє поліцейським видавати термінові заборонні приписи, щоб кривдники залишили оселю й не контактували з потерпілими щонайменше 10 днів. Роблять це правоохоронці неохоче, а Верховний Суд, куди потерпілі змушені звертатися, якщо не можуть захистити свої права в інших судах, по-різному дивиться на це питання. 

У вересні минулого року Верховний Суд, наприклад, постановив, що звернення до поліції не підтверджують факту вчинення домашнього насильства.

Через неефективне реагування на домашнє насильство Україна змушена платити тисячі євро компенсації за доведені порушення в ЄСПЛ.

Нагадаємо, що нещодавно парламент ратифікував Стамбульську конвенцію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter