На карантині поліція рідше виносить заборонні приписи домашнім кривдникам – дослідження

Дата: 12 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У період карантину поліція виносила заборонні приписи домашнім кривдникам лише у 23,8% випадків, тим часом як до карантину застосовувала цей захід реагування у 28,4%.

Про це йдеться в дослідженні Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” “Вплив COVID-19 на права жінок в Україні”.

З початком пандемії коронавірусу у світі заговорили про те, що жінки, які потерпають від домашнього насильства, стали заручницями ситуації та фактично змушені жити з кривдниками в ізоляції. Через це Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав уберегти їх від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом, а згодом до його закликів доєднався Папа Франциск. 

У квітні українські правоохоронці стверджували, що з початку карантину кількість повідомлень на лінію 102 про домашнє насильство не збільшилася. Однак слова жертв насилля, які зібрали експертки “ЮрФем”, свідчать про протилежне, адже 56% із 633 опитаних жінок розповіли про погіршення ситуації під час карантину.

“Жінки повідомляли поліції, поліція приїхала, постраждала просила винести кривднику заборонний припис, але правоохоронці сказали, що не виносять його, бо карантин, хоча абсолютно ніяких підстав для цього немає і є райони в області, де в таких же ситуаціях поліція працювала абсолютно адекватно і нормально”, – каже дослідницям респондентка зі Львівщини. 

Вплинув карантин і на зменшення кількості звернень щодо розірвання шлюбу до РАЦСів та  суду. За даними Мін’юсту, за перше півріччя зареєстрували 11 828 розірваних шлюбів, що на 35% менше, ніж за аналогічний період 2019 року. Водночас із них 853 шлюби розірвали в судовому порядку, що також на 40% менше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Під час пандемії проблеми виникли й зі стягненням аліментів. Так, незважаючи на передбачені законодавством способи стягнення, 47% опитаних осіб зіткнулися з труднощами в отриманні грошей, які часто стосувалися невчасної сплати. Боржники ж виплачували аліменти невчасно через втрату роботи чи затримування зарплати. 

Нагадаємо, що правозахисники з Amnesty International також побачили тенденцію до зменшення кількості заборонних приписів через домашнє насильство. За їхніми словами, на Донбасі, де вони проводили дослідження, ці заходи застосовували вкрай рідко або за їхнім дотриманням не стежили ефективно. Також жінки на контрольованих українським урядом територіях потерпають від насильства з боку поліцейських та військових. Однак кривдників за їхні дії зазвичай не карають

Відомо, що тільки в Донецькій області 4 тис. людей перебувають на обліку як домашні кривдники. 

Раніше ZMINA підготувала спеціальну інструкцію про те, що робити і куди скаржитись у разі домашнього насильства

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter