Генсек ООН закликав уберегти жінок від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом

Дата: 07 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав захистити жінок від епідемії домашнього насильства, яка шириться паралельно з пандемією коронавірусу у світі. 

Про це повідомили в ООН. 

Поряд з числом хворих на COVID-19, як зазначили в ООН, зростає і кількість випадків побутового насильства. Гутерріш нагадав, що ізоляція вдома і карантин – необхідні заходи стримування пандемії коронавірусу, але внаслідок цього жінки можуть виявитися в пастці віч-на-віч з партнерами, схильними до агресії. За словами Генсека, у деяких країнах кількість жінок, що звертаються до служб підтримки, подвоїлася.

“Водночас медичні установи й поліцейські служби перевантажені та відчувають брак персоналу. Робота місцевих груп підтримки паралізована або їм не вистачає коштів. Деякі притулки для жертв домашнього насильства закриті, інші переповнені”, – зазначив Гутерріш.

Він закликав усі уряди долучити запобігання насильству проти жінок і відшкодування заподіяного їм збитку до своїх планів боротьби з COVID-19 як одне з основних завдань. Це означає, що необхідно збільшити обсяг фінансування онлайнових служб підтримки й організацій громадянського суспільства і не відмовлятися від судового переслідування тих, хто жорстоко поводиться з жінками.
 
Генеральний секретар також запропонував оголосити притулки для постраждалих від насильства службами життєзабезпечення і встановити в продуктових магазинах і аптеках аварійні системи повідомлення про загрозу насильства. Очільник ООН підкреслив, що в цей складний кризовий час, коли світ бореться з коронавірусом, треба спільно запобігати насильству, де б не виникала загроза – у районах військових дій чи у квартирах і житлових будинках.

Нагадаємо, що у Франції кількість скарг у поліцію на домашнє насильство зросла на 30% під час карантину. Наразі не відомо, яка ситуація з домашнім насиллям під час карантину, запровадженого через коронавірус, склалася в Україні, однак відомо, що дві третини (67%) українок віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Усього за один місяць поточного року в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшла від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки. Також за неповний місяць на номер національної гарячої лінії з протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству надійшло понад 1700 дзвінків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter