Поліцейських та військових на Донбасі не карають за насильство над жінками – Amnesty International

Дата: 11 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Військових та поліцейських на Донбасі звільняють від кримінального переслідування за домашнє насильство в судах загальної юрисдикції. 

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні “Не приватна справа”.

Reuters

Із січня до листопада минулого року правозахисники провели низку глибинних інтерв’ю під час шести поїздок на підконтрольну територію Донбасу та виявили 27 випадків  насильства стосовно жінок. Однак у 10 випадках жертви не повідомляли про це правоохоронців, адже не вважали, що це допоможе.

Нове законодавство, як зазначають автори доповіді, дозволяє поліцейським видавати термінові заборонні приписи, що зобов’язують кривдника залишити місце проживання постраждалої особи й не контактувати з нею на строк до 10 днів. Однак у випадках, задокументованих Amnesty International, ці заходи застосовували вкрай рідко або за їхнім дотриманням не стежили ефективно. 

Водночас, якщо домашнє насильство вчинив військовослужбовець, співробітник поліції також складає адміністративний протокол, але передає справу відповідним військовим формуванням, які вирішують, починати розслідування чи ні. 

Жінки на Донбасі, як свідчать дані правозахисників, продовжують зазнавати й сексуального насильства з боку військовослужбовців, особливо в районах уздовж лінії зіткнення. У звіті йдеться про щонайменше вісім випадків сексуального насильства щодо цивільних жінок та дівчат, яке вчинили військові: зокрема, два зґвалтування, один замах на зґвалтування та п’ять випадків сексуального домагання. Усі ці випадки відбулися протягом 2017–2018 років у місцях проживання цивільних.

“Українська влада повинна провести швидкі та всебічні правові реформи, які зможуть захистити потерпілих від домашнього та сексуального насильства. Ці реформи можуть бути успішними лише в тому разі, якщо вони підготовлені в співпраці з громадськими організаціями та постраждалими особами. Жінки на Сході України не почувають себе в безпеці – ані на вулиці, ані вдома”, заявила директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

Amnesty International також задокументувала історію жінки, яка під час вагітності пережила побиття від свого чоловіка, на той час військовослужбовця. Вона відмовилася заявити про насильство, оскільки минулого разу військове керівництво чоловіка натиснуло на жінку і змусило її забрати заяву про побиття і зламаний ніс – щоб не “осоромити” чоловіка. 

Нагадаємо, що майже 4 тис. жителів Донеччини стоять на обліку як домашні кривдники.

Відомо, що лише за перше півріччя в Україні на 40% збільшилася кількість повідомлень про домашнє насильство. Ще на початку пандемії коронавірусу експерти й правозахисники казали, що під час ізоляції жертви та кривдники фактично залишилися сам на сам. Генсек ООН навіть закликав уберегти жінок від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом. 

Нещодавно ЄСПЛ зобов’язав виплатити жительці Рівного понад 4 тис. євро компенсації за невідселення домашнього кривдника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter