Жительці Рівного виплатять понад 4 тис. євро компенсації за невідселення домашнього кривдника

Дата: 04 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення проти України в справі щодо домашнього насильства “Левчук проти України”, в якому визнав порушення статті 8 конвенції, а саме “Право на повагу до приватного і сімейного життя”.

Рішення опублікували на сайті суду. 

Заявниця – жителька міста Рівного – неодноразово зазнавала фізичного та психологічного насильства з боку свого чоловіка. Жінка фіксувала побої, однак коли розлучилась із кривдником, той продовжив жити з нею та їхньою спільною дитиною в одній квартирі. Після чергових побоїв заявниця звернулася до суду з проханням виселити кривдника. Спочатку судді ухвалили рішення на користь жінки, однак згодом її чоловік подав апеляцію та виграв її. 

Розглядаючи справу, судді ЄСПЛ дійшли висновку, що її обставини зачепили право заявниці на користування житлом, вільним від насильства, що також захищається статтею 8, а влада не досягла справедливої рівноваги між приватними інтересами всіх учасників процесу. У підсумку жінці призначили компенсацію моральної шкоди в розмірі 4,5 тис. євро. 

Нагадаємо, що дві третини (67%) українок віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку.  

Лише за перше півріччя в Україні на 40% збільшилася кількість повідомлень про домашнє насильство. Ще на початку пандемії коронавірусу експерти та правозахисники казали, що під час ізоляції жертви та кривдники фактично залишилися сам на сам. Генсек ООН навіть закликав уберегти жінок від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter