Депортація українських дітей: до Міжнародного кримінального суду подали докази причетності ще трьох посадовців РФ

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Правозахисники Міжнародного партнерства з прав людини (МППЛ), досліджуючи вивезення дітей з Харківської області до Краснодарського краю в РФ на так званий відпочинок у 2022 році, встановили ще трьох російських посадовців, причетних до депортації. Тому вони закликають прокурора Міжнародного кримінального суду розширити список підозрюваних.

Цю вимогу висунули представники МППЛ і Міжнародне партнерство заради прав людини (МППЛ) – незалежна неурядова організація, заснована 2008 року. Базуючись у Брюсселі та маючи офіси в Києві та Тбілісі, IPHR тісно співпрацює з групами громадянського суспільства з низки країн з метою підвищення проблем прав людини на міжнародному рівні та сприяння повазі до прав вразливих громад. IPHR діє з метою розширення можливостей місцевих груп громадянського суспільства, які працюють над просуванням захисту прав людини у своїх країнах, і допомагає їм порушувати питання прав людини на міжнародному рівні. У співпраці з партнерськими організаціями IPHR захищає інтереси окремих осіб та громад, які є одними з найвразливіших до дискримінації, несправедливості та порушень прав людини. під час презентації звіту “Табір “Медвежонок”: історія 300 українських дітей, викрадених російською владою”. 

Зліва направо: Веніамін Кондратьєв (чоловік у чорному костюмі), Анна Мінькова та Андрій Алексєєнко у таборі “Медвежонок” у класі з українських дітей, вересень 2022 року. Джерело: ТАСС.

Спілкуючись із дітьми, яких вивезли до табору “Медвежонок”, з батьками та опікунами, автори звіту встановили, що відповідальними за депортацію українських дітей до Росії також є:

  • губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв,
  • заступниця губернатора Краснодарського краю Анна Мінькова,
  • колишній мер Краснодара та голова “ради міністрів” окупованої Росією Харківської області Андрій Алексєєнко.

“Наша команда подала подання до Міжнародного кримінального суду, й ми сподіваємось, що МКС розширить список підозрюваних, адже переміщенням займаються не лише Путін та Львова-Бєлова”, – зазначили автори звіту.

Дослідники виявили, що в травні 2022 року у відповідь на нову політику керівництва РФ, згідно з якою російські регіони взяли патронат над новоокупованими територіями в Україні, Краснодарський край узяв під патронат окуповані частини Харківської області. У межах цього патронату саме губернатор Краснодарського краю Кондратьєв розробив план переміщення українських дітей з окупованої Харківської області України до Краснодара Краю в Росії. Для цього він призначив колишнього мера міста Алексєєнка своїм представником і керівником військово-цивільної адміністрації в окупованій Харківській області для виконання плану.

Джерело: МППЛ

Згодом, як ідеться у звіті, Кондратьєв виділив на “відпочинок і оздоровлення” 16,2 мільйона рублів та доручив своїй заступниці Міньковій контролювати витрачання цих коштів. А в червні посадовець повідомив, що Краснодарський край візьме понад 500 дітей з Харківської області, зазначивши, що вони планують “приймати групи до пізньої осені” та активно працюють “у цьому напрямі з колегами від військово-цивільної адміністрації”.

Паралельно військово-цивільна адміністрація окупованої Харківської області, якою керував Алексєєнко, провела в області кампанію із заохочення батьків віддавати дітей у “літні табори” в Росії. Але насправді батькам просто не лишили вибору. Як зазначають автори доповіді, батьків змушували відправляти дітей. 

“Наприклад, одна з матерів розповіла, що російські солдати неодноразово приходили до неї додому та змушували її відправити доньку до табору, а коли вона відмовилася, погрожували депортувати всю родину до Бєлгорода”, – йдеться у звіті.

Крім примусу батьків та опікунів погоджуватися на вивезення дітей, Алексєєнко також організовував логістику та охорону дітей для депортації. Правозахисники встановили, що він особисто відвідував Харківську область для організації депортацій і супроводжував деяких дітей під час передач. 

Автори звіту також зазначили, що саме Кондратьєв особисто видав накази про продовження перебування дітей у таборі після деокупації Харківської області.

Анна Мінькова, крім нагляду за виділенням регіональних коштів на оплату депортації, житла та індоктринації депортованих українських дітей, також брала активну участь у реалізації плану переміщення. Автори звіту встановили  що в жовтні 2022 року вона відвідала табір “Медвежонок” та санаторій “Віта”, спілкувалася з дітьми та їхніми опікунами. Тобто вона була повністю обізнана про план та його вплив на дітей.

Також правозахисники зауважують, що хоча деякі діти таки змогли повернутися до своїх сімей в Україні, однак це був довгий і важкий процес. 

“Замість того щоб сприяти репатріації, російська влада нічого не робила, а в багатьох випадках перешкоджала зусиллям батьків повернути своїх дітей”, – зазначають правозахисники.

Тож МППЛ закликає прокурора МКС долучити висновки цього звіту до розслідування щодо депортації Росією українських дітей, що триває. Крім цього, вони закликають внутрішні органи влади в Європі та за її межами вжити дипломатичних, економічних та правових заходів, щоб змусити Росію повернути депортованих дітей та забезпечити відповідальність винних.

Як повідомляла ZMINA, міжнародна експертна група Bring Kids Back UA розробила Білу книгу “Захист дітей від примусового переміщення та депортації”, яка допоможе Україні втілити стратегію з повернення депортованих дітей додому. 

Раніше Дмитро Лубінець звертався до представників міжнародних організацій та країн-партнерів, щоб вони сприяли комунікації між представниками України та РФ щодо ефективного, безпечного та безумовного повернення в Україну всіх дітей, депортованих до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter