“Медіарух” вимагає відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через переслідування журналіста “Слідства.Інфо”

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися
Спільнота журналістів провідних українських видань “Медіарух” вимагає відкрити кримінальне провадження щодо працівників Служби безпеки України, які переслідували журналіста “Слідства.Інфо” Євгенія Шульгата після того, як той викрив елітне майно в керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Текст звернення опублікував Інститут масової інформації.

Імовірний працівник СБУ та співробітники ТЦК заходять у торговий центр, куди прибув журналіст Євгеній Шульгат, 1 квітня 2024 року. Фото: “Слідство.Інфо”

“Медіарух” адресував це звернення президенту України Володимиру Зеленському, очільнику СБУ Василю Малюку, керівнику Офісу генпрокурора Андрію Костіну, міністру оборони Рустему Умєрову та Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському.

У заяві вказують, що ситуація з переслідуванням журналіста Євгенія Шульгата “викликає серйозне занепокоєння щодо можливого зловживання службовим становищем та перешкоджання журналістській діяльності з боку СБУ”.

Там також зазначають, що напередодні публікації розслідування команда “Слідства.Інфо” стикалася з неодноразовими натяками про недоцільність оприлюднення матеріалу, а відео з камер спостереження вказує на незаконне стеження СБУ за журналістом.

“Незаконне стеження за журналістом представниками спецслужб та використання військових як інструмента припинення журналістських розслідувань є неприпустимим та загрозливим прецедентом. Ми сподіваємося на розуміння та адекватну реакцію правоохоронних органів на наші звернення”, — йдеться у заяві.

“Медіарух” висунув такі вимоги:

  • негайно відкрити кримінальне провадження за фактами можливого зловживання службовим становищем, незаконним стеженням та перешкоджання журналістській діяльності з боку співробітників СБУ та ТЦК;
  • здійснити ретельне та оперативне розслідування обставин справи, зокрема ролі співробітників СБУ та ТЦК у цьому інциденті;
  • забезпечити надійний захист прав журналістів та їхню безпеку в процесі виконання професійних обов’язків.

У заяві підкреслили, що відсутність належної реакції на такі інциденти підриває довіру до державних інституцій та ставить під загрозу принципи демократії та права на свободу слова в Україні.

Нагадаємо, раніше журналісти агенції розслідувань “Слідство.Інфо” звернулись до правоохоронців через випадок, коли автору видання Євгенію Шульгату працівники ТЦК після вказівки, ймовірно, працівника СБУ, намагались вручити повістку. Шульгат напередодні випустив розслідування щодо майна родини керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, тож журналісти вбачають у такій поведінці тиск. 

Також Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський призначив командувачу Сухопутних військ Олександру Павлюку провести службову перевірку щодо вручення повістки журналісту “Слідства.Інфо” Євгенію Шульгату, який провів розслідування про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter