Amnesty International вимагає від Лукашенка відмінити смертну кару

Дата: 03 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Amnesty International розпочала акцію зі спрямування звернень до влади Білорусі з вимогою відмінити смертну кару.

Як повідомляє офіційний сайт міжнародної правозахисної організації Amnesty International, 18 березня у Білорусі було оголошено перший в цьому році смертний вирок: 21-річний Сергій Іванов був засуджений до смертної кари Гомельським обласним судом у справі про вбивство 19-річної дівчини в серпні 2013 року.

Суд визнав чоловіка винним у “здійсненні вбивства з особливою жорстокістю”, “хуліганстві із застосуванням насилля”, а також у пограбуванні і крадіжці. Згідно із твердженнями Слідчого комітету, Сергій Іванов знаходився під впливом алкоголю та психотропних речовин, коли жорстоко побив і згвалтував дівчину, що померла від отриманих травм. Його також визнали винним у крадіжці її майна.

Судове засідання відбувалося у закритому режимі, обвинуваченого представляв призначений державою адвокат. Чоловік має право оскаржити ухвалене рішення.

Білорусь – остання країна на теренах Європи та Центральної Азії, що продовжує застосовувати смертну кару. У цій країні смертні вироки часто виносяться за підсумками несправедливих судових розглядів, в ході яких мають місце примусові зізнання. Страти відбуваються в режимі суворої секретності, без належного повідомлення засудженим, їх сім’ям або законним представникам. Влада відмовляється повертати тіла страчених родичам та сповіщати їх про місця поховання. Комітет з прав людини ООН виявив, що застосування смертної кари в Білорусі порушує права засуджених та членів їх сімей.

Влада не оприлюднює повну статистику про кількість винесених смертних вироків і здійснених страт,  перешкоджає громадському обговоренню цього питання і гальмує рух до скасування смертної кари.

Amnesty International виступає проти страти у всіх випадках без винятку. Вона порушує право на життя, проголошене у Загальній декларації прав людини. Це найвищою мірою жорстоке, нелюдське і принижуюче гідність покарання“, – йдеться у заяві організації.

Правозахисники розпочали кампанію зі спрямування звернень до президента Білорусі, генерального прокурора та посла з вимогою відмінити усі заплановані страти, накласти мораторій на застосування у країні смертної кари, забезпечити громадськості та родичам доступ до інформації щодо таких справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter