Майже 80% українських біженців і ВПО планують повернутися додому – дослідження ООН

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

76% біженців і 82% внутрішньо переміщених українців планують повернутися додому. Водночас близько 15% як біженців, так і ВПО кажуть, що хочуть зробити це протягом наступних трьох місяців. 

Про це повідомила заступниця представника Агентства ООН у справах біженців в Україні Карен Вайтінг у випуску подкасту “(Не)Безпечна країна”. 

Фото: Getty Images

Такі дані ООН отримала після проведеного ними дослідження. За словами Вайтінг, цей відсоток залишається відносно стабільним протягом 2022-го і 2023 року.

Щодо переселенців, то той, хто хоче інтегруватися, частіше за все знаходить можливості для цього.

“Ми бачимо, що місцева влада у низці західних і центральних областей докладає зусиль для доступу внутрішньопереміщених осіб до послуг управлінь соціального захисту, а також до шкіл та до ринку праці”, — розповіла представниця ООН.

Тож, як каже Карен Вайтінг, місцеві громади не лише охоче приймають переселенців, а дедалі частіше розглядають це як можливість розвивати громадські центри, інтеграційні хаби для покращення засобів для існування та можливостей для працевлаштування.

Раніше ZMINA писала, що наразі в Україні офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, крім того, близько 2 мільйонів переселенців проживають без  реєстрації.

За даними очільниці Мінреінтеграції Ірини Верещук, під час первинної адаптації для цих людей основними викликами є влаштування на місці, оформлення документів, грошова допомога, предмети першої необхідності, медична допомога, влаштування дітей у садочки та школи. Потім постають питання житла та працевлаштування.

Нагадаємо, що у грудні 2022 року українські розробники створили застосунок “Подія” для земляків, яким потрібна допомога за кордоном. У програмі можна знайти психологічну підтримку, юридичні консультації, творчі заняття для дітей, розмовні клуби для вивчення місцевої мови та конференції, замовити їжу, одяг. Також є підтримка онлайн-заходів.

Крім того, спеціально для українських громадян, які вимушено переїхали до інших країн, у березні створили застосунок I’m Ukrainian. За його допомогою біженці можуть знаходити необхідні послуги, варіанти для освіти або працевлаштування, а також корисні освітні курси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter