Кримська бранка Кремля Ірина Данилович через хворобу відмовилася від участі в розгляді її касаційної заяви

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції відклав розгляд скарги на вирок кримській журналістці та правозахисниці Ірині Данилович на 2 травня 2024 року. Суд ухвалив таке рішення через погану якість відеоконференцзв’язку та відмову бранки Кремля від участі в процесі.

Про це інформує громадська організація “Кримський процес”

Ірина Данилович

На початковому етапі розгляду касаційної жалоби Ірина Данилович заявила клопотання про розгляд без її участі, оскільки через відсутність лікування вона не в змозі захищати себе.

Судова колегія за участю судді Івана Громова ухвалила відкласти розгляд скарги до отримання письмової заяви від Ірини Данилович про відмову від участі в судовому процесі. Також суд долучив медичні документи щодо її стану здоров’я.

Нагадаємо, Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами. Вона також вела сторінку в соцмережах та кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму.

Ірина Данилович

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість щодо стану здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу.

Спеціальна доповідачка Організації Об’єднаних Націй Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити Данилович.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські окупанти вдають, нібито лікують Ірину Данилович, хоча насправді лише оформлюють папери, щоб звітувати перед правозахисниками та медіа.

У жовтні 2023 року правозахисники оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед цих фігурантів чорного списку є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга. Кримські правозахисники закликають країни вводити жорсткі санкції проти порушників прав людини на тимчасово окупованих територіях.

Раніше ZMINA повідомляла, що на освітній платформі Prometheus запустили курс “Хамелеон”, який навчить уникати полону на окупованих територіях та психологічно підготує до виживання в неволі, якщо таки доведеться там опинитись. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter