У Феодосії незаконний “суд” ув’язнив громадянську журналістку Ірину Данилович на сім років

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконна “суддя” так званого “Феодосійського міського суду” Наталія Кулинська оголосила вирок у кримінальній справі стосовно громадянської журналістки Ірини Данилович, яку співробітники ФСБ викрали й згодом звинуватили в зберіганні саморобного вибухового пристрою.

Про це інформує кореспондент “Кримського процесу” із зали “cуду”.

За інформацією видання, Кулинська оголосила вирок у повному обсязі, визнавши Ірину Данилович винною в скоєнні злочину, передбаченого статтею 222.1 КК РФ (“Незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) у частині носіння вибухового устрою.

Кулинська призначила їй покарання у вигляді семи років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму та зобов’язала сплатити штраф у розмірі 50 тисяч рублів.

Напередодні представник “державного звинувачення” Дмитро Лященко просив “суд” покарати Ірину Данилович сімома роками ув’язнення з виплатою штрафу в розмірі 60 тисяч рублів. “Суд” перебував у нарадчій кімнаті до ухвалення вироку 17 годин, з яких лише дві години припадало на робочий час суду, повідомляє “Кримський процес”.

У своєму останньому слові Ірина Данилович говорила про викрадених російськими силовиками в насильницький спосіб кримчан. Вона згадала таких безвісти зниклих громадян України: Різван Абдураманов, Марсель Аляутдінов, Ескендер Апселямов, Арсен Суюнов, Шевкет Аріпов, Іван Бондарець, Валерій Ващук, Максим Каплієнко, Федір Костенко, Катерина Клапова, Василь Черниш, Арсен Алієв, Мухтар Арісланов, Руслан Генієв, Іслям Джеппаров, Сейран Зінєдінов, Ервін Ібрагімов, Джевдет Іслямов, Арлен Терехов, Тимур Шеймарданов, Решат Аметов. 

“Люди без облич та імен, упевнені у своїй безмежній владі та безкарності, викрадають людей, незаконно позбавляють волі, піддають тортурам, займаються пограбуванням їхніх будинків. А потім, щоб приховати чи виправдати свої звірства, заводять на цих людей кримінальні справи, підкидають у їхні особисті речі чи будинки вибухові речовини, наркотики чи на що там фантазії вистачить”, – сказала вона.

У своїй промові вона зауважила, що так зване слідство водночас діє лише на користь обвинувачення. Проводити об’єктивне всебічне розслідування відмовляється.

Ірина Данилович висловила переконання, що тоталітарному режиму не потрібні люди, які відкрито кажуть правду, як і мислячі люди.

“Такими людьми зараз наповнені в’язниці. У них режим бачить силу, якій йому не вдасться протистояти, тому в Криму так часто стали практикуватися обшуки, викрадення, тортури, кримінальні справи. Не залякавши одних, спецслужби зривають зло на інших, це зрозуміло”, – додала вона. 

Наприкінці останнього слова вона висловила впевненість, що беззаконня все одно невдовзі завершиться.

“Я і ще сотні таких самих невинних людей поміняємося місцями зі справжніми злочинцями. І ми їх судитимемо в справжньому, справедливому суді. І Крим знову стане вільним і безпечним для життя місцем”, – заплакавши, сказала Ірина Данилович.

Раніше повідомлялося, що Ірина Данилович майже втратила слух через відсутність медичної допомоги в СІЗО. Також активістка страждає від сильного головного болю через запалення вуха, що може призвести до менінгіту.
 
В листопаді вона повідомила, що за постійне відстоювання своїх прав окупаційна адміністрація СІЗО перевела її в камеру без опалення, де вона захворіла отитом і тепер потребує лікування.
 
Під час засідання окупаційного суду 27 грудня їй стало зле і до “суду” довелося викликати швидку допомогу. Перед засіданням вона встигла повідомити, що протягом місяця у неї розвивається отит і жодної допомоги у СІЗО їй не надають.
 
Відомо, що російські слідчі продовжують розслідувати “держзраду” бранки Кремля.
 
Правозахисники засудили вирок Ірині Данилович. Вони також навели докази політичної вмотивованості цієї кримінальної справи
 
Представництво президента України в Автономній Республіці Крим закликало правоохоронців звернути увагу на чергове порушення прав і свобод громадянки України.
 
“Закликаємо міжнародну спільноту рішуче відреагувати на це спаплюження принципів міжнародного правопорядку Росією та посилити тиск на країну-агресорку. Політично мотивовані переслідування, репресії та незаконні вироки на тимчасово окупованій території Криму повинні негайно припинитися, а всі винні мають понести відповідальність за скоєння злочинів, що неможливо без повної деокупації Криму”, – мовиться в заяві відомства.
 
Нагадаємо, Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад, про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.
 
Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в  незаконному “суді” у Феодосії.  
 
Ірина Данилович

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

Як відомо, на засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

У правозахисній організації “Front Line Defenders” вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

Напередодні спеціальний представник ООН з прав правозахисників висловив у комунікації з російським урядом занепокоєння з приводу ймовірного насильницького зникнення кримської громадянської журналістки та правозахисниці Ірини Данилович, неналежного поводження з нею, порушення кримінальної справи, обшуку помешкання, заволодіння її електронними пристроями та таврування як “іноземної агентки”. 

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter