ФСБ планує обвинуватити кримську журналістку Ірину Данилович ще й у “держзраді” – “Крим SOS”

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

ФСБ планує висунути громадянській журналістці Ірині Данилович додатково ще обвинувачення у “державній зраді”.

Про це повідомила правозахисна організація “Крим SOS”.

Ірина Данилович

Як стало відомо “Крим SOS”, співробітники російського ФСБ планують висунути викраденій Ірині Данилович ще одне обвинувачення – “державна зрада” за статтею 275 Кримінального кодексу Росії.

Санкція статті про державну зраду передбачає ув’язнення від 12 до 20 років. За попередніми обвинуваченнями у незаконному зберіганні вибухівки (ч. 1 ст. 222.1 КК РФ) журналістці може загрожувати позбавлення волі терміном від шести до восьми років.

Нагадаємо, Ірину Даниловичспівробітники ФСБ викрали 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. 

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Наприкінці того ж місяця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter