На Prometheus запустили курс для людей в окупації про те, як не потрапити у полон та вижити у неволі

Дата: 29 Березня 2024
A+ A- Підписатися

На освітній платформі Prometheus запустили курс “Хамелеон”, який навчить уникати полону на окупованих територіях та психологічно підготує до виживання у неволі, якщо таки доведеться там опинитись. Для цього розробник курсу полковник Віталій Апальков пропонує потенційним слухачам застосовувати так звану “символічну мімікрію”, що є різновидом адаптивної поведінки в екстремальних умовах.

Про це йдеться на сайті Prometheus.

Курс виживання від Prometheus призначений насамперед для цивільних, які проживають на окупованих територіях. Саме тому для них стануть в пригоді такі знання: як діяти, щоб уникнути полону, як поводитися, якщо потрапляння до нього є неминучим, та які є правила виживання у неволі.

Курс створено спільно з Центром готовності цивільних благодійного фонду Сергія Притули. Розробники “Хамелеону” запрошують прослухати курс усіх охочих віком від 14 років.

Мета курсу – познайомити слухачів з таким типом адаптивної поведінки, як символічна мімікрія. Це усвідомлена пристосувальна поведінка, своєрідна імітаційна рольова гра, що дозволяє вводити ворогів в оману“, – йдеться на сайті.

Навчання допоможе слухачам отримати уявлення про реалії сучасного полону, сформувати важливі навички виживання у неволі, розрізняти оманливу поведінку співрозмовника на вербальному та поведінковому рівнях та дізнатися про психологічні установки для подолання випробувань та повернення додому.

Автором курсу є полковник Віталій Апальков, який професійно вивчає психологію полону з 2016 року. Він дослідив поведінку людини в умовах неволі та розробив мімікрійні правила виживання. Наразі він опублікував понад 30 наукових публікацій щодо виживання в полоні, реінтеграції після звільнення та адаптації до мирного життя. Полковник має практичний досвід роботи з реінтеграції колишніх полонених та постійно проводить психологічні тренінги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter