Окупанти вдають, що лікують кримську правозахисницю Ірину Данилович, а насправді лише оформлюють папери

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупанти вдають, що лікують кримську правозахисницю, журналістку Ірину Данилович, засуджену у сфабрикованій справі про зберігання вибухового пристрою, хоча насправді лише оформлюють папери, щоб звітувати перед правозахисниками та медіа.

Про це повідомив батько політув’язненої Броніслав Данилович.

Ірина Данилович. Фото із соцмереж

За його інформацією, Ірину привезли до поліклініки, де медпрацівниця, яка не назвалася, склала документи лікарського огляду, просто переписавши дані з її медкарти. Про скарги пацієнтку не спитали, лікарський огляд не проводили.

“Продовжують вдавати, що лікують її, а насправді лише оформлюють папери, щоб не було претензій. Ні нормального огляду, ні тим більше лікування моїй доньці не надають. Скаржитимемося до прокуратури та інших інстанцій”, – заявив Броніслав Данилович.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що тюремники виправної колонії №7 у Зеленокумську Ставропольського краю, де відбуває незаконне покарання Ірина Данилович, не видають їй жодних ліків. Громадянці України не передають навіть ті медпрепарати, що рідні надіслали їй посилкою.

Нагадаємо, що Данилович практично втратила слух у СІЗО Сімферополя. У неї розвинувся отит, з’явилися запаморочення та головні болі, які супроводжуються постійним шумом і болем у вухах.

Щоб домогтися медичної допомоги, вона оголосила голодування, але за 10 днів припинила його, повіривши обіцянкам адміністрації СІЗО. Раніше Броніслав Данилович розповідав “Кримській солідарності”, що керівництво СІЗО та начальник медслужби так і не надали їй допомоги в необхідному обсязі.

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу. 

Спеціальна доповідачка Організації Об’єднаних Націй Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити Данилович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter