Представництво ЄС в Україні стурбоване станом здоров’я журналістки Ірини Данилович, яка оголосила сухе голодування

Дата: 26 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Представництво ЄС в Україні стурбоване станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликає негайно надати їй медичну допомогу. 

Про це йдеться у заяві представництва ЄС у його офіційному твіттер-акаунті.

Фото: Представництва ЄС в Україні

“Представництво ЄС в Україні стурбоване станом здоров’я Ірини Данилович, української журналістки, незаконно ув’язненої російською окупаційною владою в Криму”, — йдеться у повідомленні.

Данилович, відзначили у представництві, оголосила голодування на знак протесту проти несправедливості та ненадання їй необхідної медичної допомоги.

Нагадаємо, 23 березня МЗС України та Уповноважений Верховної Ради з прав людини засудили ненадання належної медичної допомоги громадянській журналістці з тимчасово окупованої Феодосії Ірині Данилович, яку росіяни незаконно утримують у Сімферопольському СІЗО. 

Раніше ZMINA повідомляла, що 22 березня 2023 року журналістка, яку окупанти засудили до семи років позбавлення волі за нібито “зберігання вибухових речовин”, оголосила сухе голодування “до моменту організації її діагностики та початку лікування або до моменту її біологічної смерті”.

Відомо, що за тиждень до цього журналістка отримала медичний огляд, якого вона потребувала з кінця минулого року через гострий отит. Однак він мав лише демонстраційний характер, тож лікар не визначив діагноз. Натомість “лікарка”, яку допустили до СІЗО, запропонувала скерувати журналістку до психіатра.

З огляду на небезпечний для життя характер запалення захист журналістки планує скерувати повідомлення про злочин щодо лікарки за ст. 124 Кримінального кодексу РФ (ненадання допомоги хворому без поважних причин).

Крім того, близькі журналістки вимагають допустити відповідального та компетентного лікаря, який здійснить обстеження в присутності адвоката, адже наявність захисника дозволить гарантувати, що допомогу журналістці нададуть у повному обсязі, а не формально.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter