Через ненадання медичної допомоги журналістка з Феодосії Ірина Данилович оголосила сухе голодування

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Громадянська журналістка тимчасово окупованої Феодосії Ірина Данилович оголосила сухе голодування через ненадання медичної допомоги. 

Про це вона повідомила у своїй заяві, копія якої є в розпорядженні видання ZMINA.

Ірина Данилович

Данилович заявила, що вже чотири місяці в неї порушення слуху і вона постійно чує дзвін у лівому вусі, що завдає їй нестерпних мук.

Крім того, вона повідомила, що під час переїздів із Сімферополя до Феодосії її стан погіршується. Журналістка вважає, що вона перенесла мікроінсульт.

У своїй заяві жінка повідомила, що низці посадовців у Криму, зокрема незаконній “судді” так званого “Феодосійського міського суду” Наталії Кулинській, відомо про стан її здоров’я ще з 30 листопада 2022 року. Утім, журналістка не може досі домогтись обстеження та медичної допомоги в СІЗО Сімферополя.

“Проводити ознайомлення з аудіоматеріалами кримінальної справи в такому стані для мене неможливо. У зв’язку з чим 21 березня 2023 року від ознайомлення відмовляюся. Я готова продовжити ознайомлюватися відразу після одужання”, – написала Ірина Данилович.

Водночас журналістка назвала нелюдяним ігнорування її хвороби, постійні перевезення із Сімферополя до Феодосії, ненадання медичної допомоги. Вона переконана, що це можна прирівняти до тортур.

“Вимагаю припинити знущання з мене та оголошую сухе голодування з 21 березня 2023 року, 8:00, до організації мені діагностики та початку лікування або до моєї біологічної смерті”, – заявила Ірина Данилович.

21 березня ZMINA повідомляла, що Ірина Данилович знепритомніла під час перевезення її до незаконного “Феодосійського міського суду”, де вона мала б завершити ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Відомо, що за тиждень до цього журналістка отримала медичний огляд, якого вона потребувала з кінця минулого року через гострий отит. Однак він мав лише демонстраційний характер, тож лікар не визначив діагноз. Натомість “лікарка”, яку допустили до СІЗО, запропонувала скерувати журналістку до психіатра.

З огляду на небезпечний для життя характер запалення захист журналістки планує скерувати повідомлення про злочин щодо лікарки за ст. 124 Кримінального кодексу РФ (ненадання допомоги хворому без поважних причин).

Крім того, близькі журналістки вимагають допустити відповідального та компетентного лікаря, який здійснить обстеження в присутності адвоката, адже наявність захисника дозволить гарантувати, що допомогу журналістці нададуть у повному обсязі, а не формально.

Аналогічну заяву про злочин сторона захисту подасть на лікаря швидкої допомоги, який відмовив у належній допомозі підсудній, коли їй стало зле під час судових дебатів. Документально він це оформив як добровільну відмову Данилович від госпіталізації, проте жодних документів за підписом журналістки про добровільну відмову від лікування в матеріалах справи немає.

Якщо цей факт отримає належну правову оцінку, це стане ще одним доказом того, що Ірина Данилович була позбавлена можливості захищати себе в суді першої інстанції через погане самопочуття.

Нагадаємо, Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

На засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти 28 грудня російський окупаційний суд Криму відправив Данилович за ґрати на сім років.

28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter