МЗС України та Омбудсман закликали звільнити журналістку Ірину Данилович, яка оголосила сухе голодування через відмову росіян у належному лікуванні

Дата: 23 Березня 2023
A+ A- Підписатися

МЗС України та Уповноважений Верховної Ради з прав людини засудили ненадання належної медичної допомоги громадянській журналістці з тимчасово окупованої Феодосії Ірині Данилович, яку росіяни незаконно утримують у Сімферопольському СІЗО. 

Про це йдеться у коментарі МЗС України та у повідомленні Омбудсмана.

МЗС України

Зовнішньополітичне відомство України засудило репресії проти політичних в’язнів, яких Росія незаконно утримує за ґратами. Серед останніх кричущих випадків відомство назвало ненадання належної медичної допомоги громадянській журналістці Ірині Данилович, життя якої нині під загрозою.

МЗС України нагадує, що 22 березня 2023 року журналістка, яку окупанти засудили до семи років позбавлення волі за нібито “зберігання вибухових речовин”, оголосила сухе голодування “до моменту організації її діагностики та початку лікування або до моменту її біологічної смерті”.

Українські дипломати закликали Росію негайно забезпечити госпіталізацію Данилович, хвороба якої без термінового та комплексного лікування може призвести до смерті, як це вже сталося з політичними в’язнями Костянтином Ширінгом та Джемілем Гафаровим.

На відмову росіян забезпечити належне лікування Ірині Данилович звернув увагу міжнародної спільноти Омбудсман України Дмитро Лубінець.

“Це порушення прав і свобод людини, а також черговий лицемірний вчинок стосовно українських громадян на окупованому півострові. Ірина Данилович, як і всі незаконно ув’язнені, має бути звільнена та повинна отримати всю належну медичну допомогу”, — цитує Уповноваженого його пресслужба у телеграмі.

МЗС також висловило протест через рішення апеляційного суду м. Сочі щодо залишення чинним вироку суду громадянину України Станіславу Стеценку, який був незаконно засуджений до 12 років позбавлення волі за обвинуваченням у “державній зраді”. Відомство назвало обвинувачення росіян абсурдним, а суд у Сочі маріонетковим. 

Зовнішньополітичне відомство України закликало міжнародну спільноту та партнерів України, зокрема у межах Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на Росію задля негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених окупаційним режимом в Криму. Крім цього, МЗС закликало світ запровадити санкції щодо посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України.

Відомо, що за тиждень до цього журналістка отримала медичний огляд, якого вона потребувала з кінця минулого року через гострий отит. Однак він мав лише демонстраційний характер, тож лікар не визначив діагноз. Натомість “лікарка”, яку допустили до СІЗО, запропонувала скерувати журналістку до психіатра.

З огляду на небезпечний для життя характер запалення захист журналістки планує скерувати повідомлення про злочин щодо лікарки за ст. 124 Кримінального кодексу РФ (ненадання допомоги хворому без поважних причин).

Крім того, близькі журналістки вимагають допустити відповідального та компетентного лікаря, який здійснить обстеження в присутності адвоката, адже наявність захисника дозволить гарантувати, що допомогу журналістці нададуть у повному обсязі, а не формально.

Аналогічну заяву про злочин сторона захисту подасть на лікаря швидкої допомоги, який відмовив у належній допомозі підсудній, коли їй стало зле під час судових дебатів. Документально він це оформив як добровільну відмову Данилович від госпіталізації, проте жодних документів за підписом журналістки про добровільну відмову від лікування в матеріалах справи немає.

Якщо цей факт отримає належну правову оцінку, це стане ще одним доказом того, що Ірина Данилович була позбавлена можливості захищати себе в суді першої інстанції через погане самопочуття.

Нагадаємо, Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад, про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Ірина Данилович

Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

На засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти 28 грудня російський окупаційний суд Криму відправив Данилович за ґрати на сім років.

28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter