Крим.Реалії оприлюднив мапу з більш ніж 220 військовими об’єктами РФ у Криму: чому це важливо?

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти проєкту Радіо Свобода “Крим.Реалії” опублікували інтерактивну мапу окупованого у 2014 році Росією Кримського півострова з 223 чинними, тимчасовими й законсервованими військовими об’єктами окупантів. Вони розподілені за 10 категоріями та містять геолокації.

Інтерактивну мапу розміщено на сторінці Радіо Свобода

Серед цих об’єктів – військові аеродроми з інфраструктурою, пункти та місця базування кораблів, суден і катерів, доки, арсенали, склади озброєнь, продуктів і палива, військові містечка, військові частини, казарми, штаби й пункти управління, парки військової техніки та місця чергування засобів ППО, полігони та навчальні центри; деякі підприємства військово-промислового комплексу.

Усі ці дані з точними координатами та фотографіями розміщено на інтерактивній мапі, яку створили журналісти Крим.Реалії, проєкту Радіо Свобода “Схеми”, фрилансери з Криму, військові експерти та фахівці Центральної служби новин RFE / RL. 

Координаторка авторського колективу проєкту зі створення мапи Анжеліка Руденко зазначила, що картою можуть користуватися як кримчани та вимушені переселенці з окупованих регіонів материкової України, так і всі, хто має родичів у Криму чи цікавиться інформацією з Криму.

Чому це важливо?

Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторила заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

“Нам важливо поінформувати нашу аудиторію про рівень мілітаризації Кримського півострова. Ми хочемо попередити кримчан про небезпеку, пов’язану з цими місцями. Адже безліч людей живе в безпосередній близькості від військових об’єктів РФ. А враховуючи широкомасштабні військові дії, які веде Росія проти України, ці місця несуть особливу небезпеку для оточуючих”, – розповів автор інтерактивної карти, журналіст Крим.Реалії Ігор Токар.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter