Колектив Довженко-Центру випустив заяву щодо “рейдерського захоплення”

Дата: 03 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У відповідь на відсторонення Олени Гончарук від посади гендиректорки фільмофонду команда Довженко-Центру випустила заяву, де назвала ситуацію, що склалася, “рейдерським захопленням”.

Заява оприлюднена на фейсбук-сторінці Центру.

У приміщенні Довженко-Центру (архівне фото). Джерело: Ukrainer.net

У ній йдеться про те, що працівники не згодні з діями Держкіно стосовно Центру і вважають, що його керівництво на чолі з Мариною Кудерчук систематично “підриває репутацію сталої інституції з міжнародним ім’ям, яка робить вагомий внесок в культурну дипломатію, особливо під час війни, публічно ганьбить колектив Довженко-Центру, знецінює роботу колективу з українською кіноспадщиною, безпідставно звинувачує в бездіяльності, неефективному управлінні та неналежному виконанні обов’язків”.

Також тут переконані, що дії Держкіно спричинять руйнацію інституції та втрату кіноспадщини Олександра Довженка, Кіри Муратової, Сергія Параджанова, Дзиґи Вертова, Юрія Іллєнка та інших всесвітньо відомих кінодіячів.

“Колектив Довженко-Центру не згоден з діями Держкіно, не визнає процедуру призначення нового керівника та чинитиме спротив наказам і діям, що несуть загрозу цілісності інституції, колекції й команди”, — йдеться у заяві.

Станом на ранок 3 листопада 2022 року документ підписали 27 членів колективу Довженко-Центру, зокрема керівник кіноархіву Олександр Телюк, начальниця відділу зв’язків із громадськістю Марія Глазунова, менеджер відділу зв’язків із громадськістю Олег Оліфер, керівниця Музею кіно Олена Гончарук, головний мистецтвознавець Музею кіно Марина Скирда та інші.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Її імені посадовці не назвали, але журналістам “Української правди. Життя” вдалося дізнатися, що йдеться про Юлію Каждан — керівницю кінологічного центру “Ерсте Хунд”, підприємства з діяльністю у сфері права “Джулія” та юридичної фірми “Каждан та партнери”. Жодне з цих місць не повʼязане зі сферою кіно. 

У Держкіно кажуть, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти у ньому участь.

Нагадаємо, що кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter