Кілька судів у Японії визнали неконституційною заборону одностатевих шлюбів

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Японії цього тижня суди Токіо й Саппоро визнали чинну в країні заборону одностатевих шлюбів неконституційною.

Про це пише BBC.

ЛГБТ-прайд в Японії. Джерело: Reuters

Суди в окремих справах встановили, що заборона порушує права громадян.

У рішенні суду Саппоро висловлюється сподівання, що парламент колись “інституціоналізує відповідний закон про одностатеві шлюби“.

“Життя відповідно до своєї гендерної ідентичності й сексуальної орієнтації є невіддільним правом, що ґрунтується на важливих інтересах людини”, – зазначається в документі.

Як пише видання, активісти країни, вітаючи рішення судів, зауважили, що для легалізації одностатевих шлюбів потрібні заходи від законодавців.

Японія є єдиною країною G7, яка не визнає одностатеві пари й не пропонує їм чіткого правового захисту. Хоча кілька муніципалітетів і префектур у Японії видають свідоцтва про одностатеве партнерство, які надають певні пільги, вони не пропонують рівного юридичного визнання. Це не виняток в Азії, де Тайвань є єдиним місцем, де дозволені одностатеві союзи.

За даними видання, останніми роками на уряд премʼєр-міністра Фуміо Кісіди дедалі більше тиснуть через питання запровадження одностатевих шлюбів. Опитування показують, що такі союзи підтримують до 70% японців. 

Уряд Японії не оприлюднював жодних планів щодо зміни чи перегляду шлюбного законодавства. Але він прийняв закон, який передбачає кримінальну відповідальність за дискримінацію за ознакою статевої приналежності, хоча це було піддано критиці з боку ЛГБТ+ активістів за те, що влада не визнає шлюбну рівність.

Раніше ZMINA писала, що система партнерств наразі доступна для пар, старших за 18 років, у яких принаймні один з партнерів належить до ЛГБТ-спільноти та проживає в Токіо. У разі навчання в закладі освіти громадянство не має значення.

Японія юридично не визнає одностатевих шлюбів, але пари, які отримали свідоцтво в межах цієї системи, зможуть подати заяву на отримання муніципального житла та отримати інформацію про стан здоров’я свого партнера в муніципальних лікарнях.

Нагадаємо, що в лютому прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда звільнив свого помічника Масайоші Араї, який сказав, що не хотів би жити поруч з ЛГБТ-парами, і заявив, що дозвіл одностатевих шлюбів у країні призведе до того, що багато хто її покине.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter