Канадський суд визнав збиття літака МАУ терактом

Дата: 21 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд канадської провінції Онтаріо постановив, що збиття українського пасажирського літака в січні 2020 року в Ірані було терористичним актом. 

Про це повідомляє Global News.

Люди тримають плакати зі світлинами загиблих унаслідок катастрофи. Фото: truth-daily.com

Позов подали чотири сім’ї, чиї родичі загинули внаслідок авіакатастрофи. Відповідачами в справі були збройне формування “Корпус вартових ісламської революції”, Іран, його збройні сили та верховний лідер аятола Алі Хаменеї. Всі судові папери передали Ірану через канадське МЗС, проте Тегеран не брав участі в засіданні.

У своєму рішенні суд спирався на інформацію від двох експертів, один з яких дійшов висновку, що Корпус вартових ісламської революції “знав, що рейс був цивільним літаком, і навмисно збив його з наміром знищити”.

Рішення дозволяє сім’ям у Канаді вимагати відшкодування збитків від Ірану. 

Нагадаємо, що на початку минулого року український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинуло 176 людей: всі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. 

Раніше Канада, 63 громадянина якої загинули на борту, вимагала не давати іранській владі самотужки розслідувати його збиття. Хоча міжнародне законодавство покладає відповідальність за розслідування таких авіаційних катастроф на країну, де вони сталися, ці правила, на думку канадської влади, створюють “конфлікт інтересів” у військових інцидентах. З критикою позиції Ірану щодо катастрофи виступали й в ООН.

За понад рік, що минув від трагедії, українські правоохоронці провели більш ніж дві сотні процесуальних та слідчих дій, а також надіслали 18 запитів про міжнародну правову допомогу до інших країн. Україна сьогодні розглядає п’ять версій подій, що могли призвести до авіакатастрофи, однак їхній зміст – таємниця слідства. 

Після публікації остаточного звіту Ірану Україна разом з іншими країнами обговорюватиме можливість внесення змін до положень міжнародних конвенцій, які регулюють технічні розслідування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter