Катастрофа МАУ: Україна ініціюватиме зміни до міжнародних конвенцій, щоб покращити розслідування подібних трагедій

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Після публікації остаточного звіту Ірану щодо збиття українського пасажирського літака в січні 2020 року Україна разом з іншими країнами обговорить можливість внесення змін до положень міжнародних конвенцій, які регулюють технічні розслідування. 

Про це розповів заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, передає УНН.

Фото: AP Photo / Ebrahim Noroozi

Іран оприлюднив остаточний звіт наприкінці березня, однак причиною трагедії назвав помилку оператора протиповітряної оборони. За словами Єніна, найближчими днями міністри закордонних справ усіх країн, які постраждали внаслідок авіакатастрофи, мають обговорити подальші спільні кроки реагування. 

“Ми бачимо, наскільки складно змусити державу-члена конвенції сумлінно дотримуватися своїх зобов’язань, якщо держава ухиляється від співпраці. А це не просто питання справедливості щодо загиблих з рейсу PS752, це так само і безпека майбутніх авіаційних перевезень, оскільки технічний звіт має на меті вироблення рекомендацій щодо подальшого вдосконалення системи безпеки польотів. Відповідно, якщо ти не спромігся встановити ключові причини катастрофи, то і всі рекомендації щодо покращення системи безпеки авіасполучення так само будуть іррелевантними”, – зазначив він. 

Заступник міністра закордонних справ розповів, що наразі паралельно проходять три процеси, пов’язані з притягненням винних у катастрофі до відповідальності. Перший – це технічне розслідування відповідно до додатка 13 Чиказької конвенції і Основний документ міжнародного права, що регулює цивільні авіаперевезення. Конвенцію уклали в 1944 році в Чикаго. Вона регламентує міжнародні польоти цивільних повітряних суден у міжнародному і національ­ному повітряному просторах задля гарантування їхньої ефективності і безпеки. Конвенція стала базою формуванню нової галузі міжнародного права – міжнародного повітряного права., яке має встановити всі обставини трагедії, без визначення винних.

Фото: AFP

Другий – це іранське кримінальне судочинство і так само кримінальне провадження, яке розслідується в Україні під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора, що має встановити конкретних осіб, які своїми діями чи бездіяльністю сприяли трагедії. Третій, за який в українському МЗС відповідає безпосередньо Єнін, – це притягнення Ірану до міжнародно-правової відповідальності. 

“Усі три, безумовно, є паралельними процесами, але достатньо взаємопов’язаними. Світовий досвід свідчить про те, що цей процес є зазвичай тривалим. Але для нас насамперед ключовим є встановлення справедливості в ім’я пам’яті тих, хто загинув під час цієї катастрофи, і так само безпека подальших польотів в усьому світі, оскільки ми на сьогодні категорично не згодні з тією позицією, яку зайняв Іран під час свого технічного розслідування. За великим рахунком, технічне розслідування звелося до спроб Ірану виправдати себе, а не встановити об’єктивну істину. Саме тому ми будемо домагатись як справедливості, так і гідного рівня компенсацій для родичів жертв загиблих”, – додав він. 

Нагадаємо, що на початку минулого року український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинули 176 людей: всі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. 

Раніше Канада, 63 громадянина якої загинули на борту, вимагала не давати іранській владі самотужки розслідувати його збиття. Хоча міжнародне законодавство покладає відповідальність за розслідування таких авіаційних катастроф на країну, де вони сталися, ці правила, на думку канадської влади, створюють “конфлікт інтересів” у військових інцидентах. З критикою позиції Ірану щодо катастрофи виступали й в ООН.

За понад рік, що минув від трагедії, українські правоохоронці провели понад дві сотні процесуальних та слідчих дій, а також надіслали 18 запитів про міжнародну правову допомогу до інших країн.  Україна сьогодні розглядає п’ять версій подій, що могли призвести до авіакатастрофи, однак їхній зміст – таємниця слідства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter