“Історія забуде тебе, якщо”: депутатів учергове закликали ратифікувати Стамбульську конвенцію

Дата: 08 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Депутатів Верховної Ради вчергове закликали ратифікувати конвенцію Ради Європи “Про запобігання і протидію насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”, більш відому як Стамбульська конвенція.

Про це повідомили на сторінці Маршу жінок у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка “Марш жінок”

Плакати з написом “Історія забуде тебе, якщо ти забудеш ратифікувати Стамбульську конвенцію” розклеїли в урядовому кварталі. За задумом авторок, постери мають слугувати нагадуванням посадовцям дорогою на роботу про те, що ратифікація конвенції – це їхній шанс увійти до історії України.

Окрім цього, активістки також створили маску в інстаграмі, якою теж закликають привертати увагу людей до питання ратифікації документа. 

Відомо, що ще в грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та закон, що мав допомогти реалізувати положення конвенції. Однак документи ухвалили з поправками, що вилучили з тексту поняття “ґендер”, “ґендерна ідентичність”, “ґендерно зумовлене насильство”, “ґендерні стереотипи” та “сексуальна орієнтація”.

Відкрито проти ратифікації виступали, зокрема, у Раді церков, члени якої звернулися до тодішнього голови Верховної Ради Андрія Парубія та очільника Комітету ВР України з питань соціальної політики Людмили Денісової з офіційними заявами про те, що поняття “ґендер” загрожує українській сім’ї, попри думки експертів з цього приводу. 

Минулого року Венеційська комісія розвіяла міфи щодо наявності “гомопропаганди” в конвенції. Про це її попросив міністр юстиції Вірменії, де ратифікації документа також заважають релігійні організації та традиціоналісти. 

Після позачергових парламентських виборів депутат партії “Слуга народу” Богдан Яременко обіцяв, що політсила планує розглянути питання ратифікації Стамбульської конвенції. Влітку минулого року в уряді розповіли, що готові внести до парламенту відповідний законопроєкт.

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що Україна зможе ефективно розв’язати проблему насилля в сім’ї, тільки ратифікувавши документ. До пандемії коронавірусу ситуація з домашнім насильством в Україні була кричущою, але з початком карантину вона погіршилася, бо жінки та діти, які потерпають від рук кривдників, стали заручниками ситуації та фактично змушені жити з ними в ізоляції.

Через це Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав уберегти їх від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом, а згодом до його закликів доєднався Папа Франциск. Не мовчати про проблеми домашнього насильства закликав і голова Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter