В уряді кажуть, що готові внести до парламенту законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Найближчим часом уряд буде готовий внести законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції на розгляд парламенту.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Найближчим часом Уряд буде готовий внести законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції на розгляд…

Опубліковано Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Четвер, 23 липня 2020 р.

За словами Стефанішиної, Україна вже на крок ближче до ратифікації документа, оскільки парламент попереднього скликання ухвалив закони, які фактично впроваджують основні положення Стамбульської конвенції.

Наразі наш фокус на найкращому впровадженні цього законодавства, необхідно продемонструвати на життєвих прикладах в Україні, що таке законодавство ефективно працює. Уряд узяв лідерство в питанні забезпечення рівності чоловіків та жінок в Україні. Крім того, я неодноразово наголошувала, що питання боротьби з домашнім насильством є одним з моїх пріоритетів”, – наголосила вона.

Нагадаємо, що в травні електронна петиція на сайті президента із закликом ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відома як Стамбульська конвенція, набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Через місяць президент Зеленський пообіцяв внести на розгляд парламенту відповідний законопроєкт про ратифікацію, однак наголосив, що зробити це зможе після того, як Міністерство закордонних справ подасть відповідну пропозицію.

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши Стамбульської конвенції, Україна не зможе належно розв’язати питання домашнього насильства, ситуація з яким у країні є кричущою і Усього за один місяць поточного року в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшла від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки. Під час карантину кількість звернень щодо домашнього насильства зросла. .

Проти ратифікації документа виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яка публічно виступила проти затвердження, заявивши, що конвенція не передбачає можливості застережень щодо окремих її положень, які стосуються поняття ґендера в його розумінні як чоловіча та жіноча статі, що становить неприпустимі загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні.

Минулого року Венеційська комісія розвіяла міфи щодо наявності “гомопропаганди” в конвенції. Про це її попросив міністр юстиції Вірменії, де ратифікації документа також заважають релігійні організації та традиціоналісти. 

Фотографія обкладинки: CNN

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter