Епіфаній закликав українок не мовчати про домашнє насильство

Дата: 26 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Голова Православної церкви України митрополит Епіфаній закликав українок не мовчати про проблеми домашнього насильства. 

Про це він написав у фейсбуку в Міжнародний день боротьби проти насильства над жінками.

Епіфаній підкреслив, що будь-яке насильство – це кричуще порушення прав людини та християнських цінностей. 

“На жаль, дуже часто таку жорстокість і агресію в сім’ї замовчують, ховаючи біль у душі, але він ятрить та вбиває зсередини. Адже ця невидима загалу хвиля ненависті ще більше зростатиме, якщо ми не будемо відвертими: в Україні є проблема з домашнім насильством. Прийняття, усвідомлення проблеми – це хоч дуже важкий, але вже перший крок до вирішення складної ситуації”, – написав він.

Голова ПЦУ також навів дані Мінсоцполітики за 2018–2019 роки, що свідчать про збільшення кількості повідомлень про домашнє насильство.

“Бачимо, що тенденція розповідати про проблему зростає та страждає значно більше жінок, які все ще мовчать про агресію у свій бік. Це кожна п’ята жінка в Україні, яка стикалась із тією чи іншою формою насильства. Страждають від цього й чоловіки, проте 90% жертв домашнього насильства – це саме жінки”, – підкреслив він.

Нагадаємо, що й до пандемії коронавірусу ситуація з домашнім насильством в Україні була кричущою. З початком карантину вона погіршилась, адже жінки та діти, які потерпають від рук кривдників, стали заручниками ситуації та фактично змушені жити з ними в ізоляції. Через це Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав уберегти їх від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом, а згодом до його закликів доєднався Папа Франциск. 

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що Україна зможе ефективно розв’язати проблему насилля в сім’ї, ратифікувавши Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, більш відому як Стамбульська конвенція. Однак проти цього активно виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter