Харківський поліцейський умовив пограбованого чоловіка не писати заяву, щоб не псувати статистику

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

На Харківщині повідомили про підозру в приховуванні злочину капітану поліції, який вмовляв потерпілого від нападу не писати заяву, щоб не псувати статистику. 

Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі. 

На початку минулого року в Харкові місцевий житель став жертвою нападу та пограбування. Група осіб побила його в Лосівському провулку. Одразу після цього чоловіка відвезли до лікарні, де з ним спілкувався підозрюваний правоохоронець, який на той час обіймав посаду оперуповноваженого.

Поліцейський не фіксував слів потерпілого, а згодом узагалі почав переконувати, що нападників не знайдуть, тілесні ушкодження потерпілий отримав нібито з власної необережності, а викрадені гроші загубив. Врешті-решт, потерпілого вдалося вмовити не писати заяву, а тому розслідування злочину почалося, лише коли втрутилася прокуратура.

За такі дії правоохоронцю загрожує покарання у вигляді арешту на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, що більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. Однак за останні два роки побільшало тих, хто не готовий це терпіти.

Минулого року за скоєння злочинів звільнили 142 поліцейських, однак керівництво Нацполіції закликало не вішати ярликів на весь багатотисячний колектив поліції через непорядність окремих осіб. Водночас останні декілька років в країні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter