Минулого року за скоєння злочинів звільнили 142 поліцейських

Дата: 29 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році 142 правоохоронці звільнили за скоєння злочинів, а 371 – за порушення дисципліни. 

Про це повідомили в Національній поліції. 

Ігор Клименко

Упродовж минулого року, як розповів голова Нацполіції Ігор Клименко, підрозділи внутрішньої безпеки розпочали майже 900 кримінальних проваджень, з яких понад 400 за фактом пропозиції або надання хабаря поліцейським.

Ще більш ніж 300 проваджень відкрили за вчинення протиправних дій щодо працівників поліції. У результаті за минулий рік майже 600 правопорушників уже отримали повідомлення про підозру.

“На жаль, і в підрозділах поліції трапляються недобросовісні працівники, які своїми ганебними вчинками кидають тінь на колег. Ми взяли за правило: якщо поліцейський порушив закон, то це негайне звільнення з поліції, а матеріали службових розслідувань невідкладно передаються до відповідних правоохоронних органів”, – зауважив Клименко. 

У березні поточного року в Нацполіції планують створити спеціальний підрозділ, який має контролювати роботу всієї системи, а також аналізуватиме ефективність надання поліцейських послуг громадянам. 

“Не варто вішати ярлики на весь багатотисячний колектив поліції через непорядність окремих осіб. Ми намагаємося ставати кращими та працюємо над помилками”, – наголосив Клименко.

Нагадаємо, що лише за останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також вбивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. Нещодавно на Житомирщині поліцейські декілька годин утримували у відділку двох підлітків, який звинуватили в крадіжці автомобіля. Перед затриманням хлопців побили, а в самому відділку не давали зв’язатися з батьками. 

Активісти вже не перший рік кажуть про провал у реформі поліції, а звинувачують у цьому очільника МВС Арсена Авакова. Після зміни влади він зберіг свою посаду та розповідав, що не збирається йти у відставку. Більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. Однак за останні два роки побільшало тих, хто не готовий це терпіти.

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Фотографія обкладинки: UA: Львів 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter