Цілили пістолетом у голову та били: на Житомирщині поліція намагалася звинуватити в крадіжці авто підлітків

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

На Житомирщині поліцейські декілька годин утримували у відділку двох підлітків, який звинуватили в крадіжці автомобіля. Перед затриманням хлопців побили, а в самому відділку не давали зв’язатись з батьками. 

Про цю ситуацію на власній сторінці у фейсбуку розповів родич одного з потерпілих та дипломат Денис Сєнік

Фото: The Village Ukraine

Інцидент трапився 14 січня в селі Маклаївка Малинського району Житомирської області. Того дня хлопець на ім’я Арсен вийшов прогулятися зі своїм товаришем, який гостював у бабусі в тому ж селі. Раптом їх обігнало авто, з якого вийшли невідомі й без пояснень почали бити хлопців по голові, животу, а також відібрали телефони.

“Били кулаками й ногами, не даючи можливості щось сказати й підвестися на ноги. Потім хлопців витягли на проїжджу частину дороги та вимагали сказати, де автомобіль “Мазда”, продовжуючи бити ногами”, – розповідає дипломат. 

Один з невідомих сфотографував хлопців на телефон і вимагав, щоб кожен з підлітків дав “по 3 тисячі баксів”, а якщо ні, “то зараз приїдуть бандюки й згодують їх ведмедям”. Коли хлопці почали говорити про те, що треба викликати поліцію, один з нападників зазначив, що сам є співробітником органів правопорядку. 

“Через п’ять хвилин з’явився автомобіль поліції з логотипами, з якого вийшли два поліцейських у формі. Молодий поліцейський підійшов до Арсена, коли той був на землі, витягнув пістолет, звів курок, притулив пістолет до чола і натиснув на гачок. Пістолет не був заряджений. Після цього поліцейський ударив Арсена пістолетом. На обурення Арсена інший поліцейський відповів ударом ноги в голову”, – продовжує Сєнік.

Згодом на місце інциденту приїхав інший автомобіль, який відвіз хлопців до відділку, де від них вимагали зізнатися в крадіжці автомобіля, зняли відбитки пальців і протекторів, а також сфотографували. Водночас їм не дали зателефонувати батькам. 

Близько опівночі, поки хлопців тримали в поліції, до будинку Арсена приїхали правоохоронці, один з яких зайшов на територію подвір’я та почав стукати у вікно. Коли мати потерпілого вийшла на подвір’я, то побачила поліцейського, який сказав їй, що “так війна почнеться, а з хати ніхто не вийде…”. Потім правоохоронці дістали фото хлопця. На питання матері, що сталося, відповіді не дали, однак сказали, що її син “нашкодничав”.

“З’ясувавши, що помилилися (за наявною інформацією, зникла машина знайшлася того ж дня), о третій годині ранку хлопців повернули додому без будь-яких пояснень і вибачень. До ранку в Арсена текла кров з носа, була нудота і головний біль”, – розповів Сєнік.

Наступного дня обурені діями поліції батьки приїхали до відділку, щоб написати заяву та зняти побої, однак звідти їх відправили до прокуратури. Там їм пояснили, що у відомстві такими справами не займаються і що їм потрібно звернутися до ДБР, яке розташоване в Хмельницькому. Потерпілий разом з батьками поїхав до місцевої лікарні, щоб зняти побої, проте там їх знову зустріли поліцейські. 

Фото з відкритих джерел 

Не назвавшись, правоохоронці забрали їх у відділення і звідти повезли в прокуратуру. Під час зустрічі з прокурором, як зазначає Сєнік, та постійно намагалася мінімізувати та пом’якшити дії поліції. Зокрема, постійно перепитувала: “А може, цього не було?”, “А може, було по-іншому?” Після цього хлопцю запропонували підписати протокол, у якому було багато неточностей: 

  • потерпілий казав про те, що з машини в день інциденту вибігло десь семеро осіб, натомість у протоколі зазначили “більше п’яти”;
  • потерпілий перебував у місці утримування в поліції орієнтовно до 2.30 ночі 15 січня 2021 року, а не чекав на автомобіль, який доставив його додому, як написали в протоколі;
  • обох хлопців не завозили до місця, де затримували, як це написано в заяві, а о третій годині одразу доставили до дому.

Окрім цього, у виданій хлопцю копії протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення неправильно зазначили його прізвище, а сама копія протоколу не була зареєстрована та не містила печатки.

“Арсен був втомлений та мав сильний біль від побоїв і просто хотів скоріше додому (це вже було близько дев’ятої вечора 15 січня). Відтак він наспіх ознайомився з протоколом та підписав його”, – описує стан свого племінника дипломат.

Обурений поведінкою правоохоронців дипломат Сєнік звернувся до правозахисниць Марії Томак та Олени Сотник, а також до керівника департаменту Офісу генпрокурора, який стежить за розслідуванням фактів катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронців, Юрія Бєлоусова. Лише після цього за заявою хлопця відкрили провадження.

У коментарі виданню ZMINA адвокатка Олена Сотник розповіла, що наразі навіть захисникам хлопця не відома попередня кваліфікація справи. 

“Ми знаємо номер провадження, знаємо, хто наш прокурор у департаменті при Офісі генпрокурора, однак досі нам так і не повідомили імені слідчого ДБР, який займається справою. Я тільки-но дізналася, що на Житомирщині проводять службове розслідування, результати якого, можливо, відправлять у ДБР. Це – суперпорушення”, – каже вона. 

Сотник додала, що правоохоронці провели допит потерпілих, однак про інші слідчі дії адвокатці нічого не відомо. 

Нагадаємо, що лише за останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також вбивство поліцейськими 5-річного Кирила Тлявова на Київщині. Нещодавно на Донеччині прокуратура почала розслідувати дії поліцейського, який застрелив чоловіка. 

На думку 40% українців, причиною злочинності серед силовиків є почуття безкарності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter