За розслідуванням тортур тепер слідкуватиме окремий департамент у ГПУ

Дата: 18 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура створила департамент, який слідкуватиме за розслідуванням фактів катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронців.

Відповідний указ голова відомства Руслан Рябошапка підписав на початку жовтня. 

Очолив департамент колишній виконавчий директор Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов і Юрій Бєлоусов – кандидат соціологічних наук, автор понад 50 публікацій. Спеціалізується на темах моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів системи кримінальної юстиції, попередженні катувань у місцях несвободи та впровадженні інноваційних моделей та практик правоохоронної діяльності.. Окрім катувань, новостворений орган слідкуватиме за розслідуванням фактів перевищення повноважень з боку правоохоронців та незаконних затримань. 

Як відомо, нещодавно правозахисники розповіли, що Міністерство юстиції неефективно розслідує скарги в’язнів та правозахисників про катування та жорстоке поводження.  Погано карають за катування й українські суди. Так, за минулий рік вони ухвалили всього два рішення щодо тортур. Водночас у ЄСПЛ проти України виграли цілих п’ять справ. 

Боротися з катуваннями в Україні також допомагає Державне бюро розслідувань. Цього року слідчі ДБР розслідували вже близько 400 кримінальних проваджень, відкритих за фактами катувань, а минулого року до них надійшло понад 600 звернень громадян щодо незаконних дій правоохоронців та суддів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter