Гюндуз Мамедов звільняється з Офісу генпрокурора

Дата: 26 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Заступник генерального прокурора та колишній очільник Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Гюндуз Мамедов звільняється з органів прокуратури. 

Про це повідомили юристи компанії “Міллер”, яка представляє його інтереси.

Гюндуз Мамедов. Фото: Офіс генерального прокурора

За словами захисників, причиною звільнення став тиск керівництва Офісу генпрокурора, яке “створило складні умови роботи та всіляко блокує виконання Мамедовим його посадових обов’язків”.

“Гюндуз Мамедов – один із прокурорів, який не має за свою професійну кар’єру корупційного шлейфа, а його ефективність, принциповість та незалежність, що закріплена законодавством, є реальними підставами тиску для подальшого звільнення”, – наголошують адвокати. 

Наприкінці червня в Мамедова несподівано спочатку забрали керівництво Департаментом нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, а згодом заблокували йому доступу до держтаємниці. Причиною цього стали таємні листи СБУ.

“Законних підстав для звільнення нашого клієнта немає, тому активно використовується дискредитаційна інформаційна кампанія і Ще в серпні минулого року правозахисники виступали на підтримку Мамедова, який на посаді очільника департаменту вже ставав жертвою дискредитаційної кампанії. . До кампанії по тиску на незалежного прокурора приєдналася й СБУ, яка використовує інструмент припинення допуску до держтаємниці з метою обмеження виконання їм своїх повноважень. Залишатися на посаді без можливостей виконання своїх повноважень є неприйнятним для нашого клієнта. Саме тому Гюндуз Мамедов після 25 років роботи в органах прокуратури прийняв рішення про відставку”, – розповіли в компанії “Міллер”. 
 
Після усунення Мамедова керівником так званого департаменту війни на деякий час став Максим Якубовський, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів і Департамент, який недовго очолював Якубовський, працював серед іншого над справою керівників ініціативних груп “Українського вибору” Медведчука, яким закидають організацію та проведення незаконного “референдуму” в Криму, держзраду та зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України. Нещодавно їх справу передали до суду.. Після розголосу очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова перепідпорядкувала департамент собі. 
 
За словами правозахисників, очільниця ОГП, яка у 2019 році не змогла скласти іспит до Верховного Суду, бо отримала менший за мінімально припустимий бал, не має досвіду в розслідуванні воєнних злочинів і порушень міжнародного гуманітарного права, необхідного для керування департаментом.

Нагадаємо, що від самого призначення Венедіктової на посаду генпрокурорки її дії критикують активісти. В Офісі президента обіцяли оцінити її діяльність на посаді після звіту про роботу відомства за 2020 рік.

Раніше ZMINA розповідала, чим відзначилася Венедіктова на посаді з березня минулого року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter