Адвокати колишнього керівника “департаменту війни” Мамедова просять СБУ показати “таємні листи” щодо нього

Дата: 07 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Адвокати заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова звернулися до Служби безпеки через інформацію про “таємні листи”, які нібито стали причиною його усунення з поста керівника Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. 

Про це повідомляє “Українська правда”. 

Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова. Фото: Офіс генерального прокурора

Про таємні листи СБУ, які нібито стосувалися порушення Мамедовим режиму доступу до державної таємниці, під час зустрічі з правозахисниками розповіла очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова. Ці листи стали причиною позбавлення Мамедова доступу до держтаємниці, без якого керування “департаментом війни” неможливе. 

За словами адвоката Артура Лагоміни, представники Мамедова хочуть дізнатися, чи мали якісь претензії до заступника генпрокурорки спецслужбовці.

“Якщо так, то просимо надати копії цих листів. Це необхідно для захисту прав та законних інтересів клієнта”, – пояснив він. 

За даними джерела “Української правди” у правоохоронних органах, Венедіктову поінформували, що відсторонення Мамедова від керівництва “департаментом війни” та блокування йому доступу до держтаємниці може тимчасово зупинити покарання представників Росії та підконтрольних їй окупаційних адміністрацій за воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих територіях.

Створений у 2019 році Департамент нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, мав допомогти ефективно розслідувати, зокрема, справу щодо збитого “боїнга” MH1, інші факти збройної агресії РФ проти України, а також воєнні злочини та злочини проти людяності, які вчиняють на окупованих територіях. 

Гюндуз Мамедов. Фото: Офіс генерального прокурора

Діяльність департаменту була чи не єдиним напрямом роботи Генеральної прокуратури, до якого не було суттєвих запитань ні в правозахисників, ні в журналістів, ні в міжнародних партнерів. 30 червня несподівано управління департаментом передали Максиму Якубовському, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів і Департамент, який недовго очолював Якубовський, працював серед іншого над справою керівників ініціативних груп “Українського вибору” Медведчука, яким закидають організацію та проведення незаконного “референдуму” в Криму, держзраду та зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України. Нещодавно їх справу передали до суду.. Наступного дня Венедіктова перепідпорядкувала “департамент війни” собі. 

Нагадаємо, що правозахисники від самого призначення Ірини Венедіктової на посаду генпрокурорки критикують її дії. В Офісі президента обіцяли оцінити її діяльність на посаді після звіту про роботу відомства за 2020 рік. 

Раніше ZMINA розповідала, чим відзначилася Венедіктова на посаді, яку вона обіймає з березня минулого року. 

Фотографія обкладинки: Офіс генерального прокурора  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter