Після зустрічі з Венедіктовою в правозахисників посилилися побоювання щодо політичності звільнення Гюндуза Мамедова

Дата: 06 Липня 2021
A+ A- Підписатися
Після усунення з посади керівника Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених під час збройного конфлікту (“департамент війни”), Гюндуза Мамедова генпрокурорка Ірина Венедіктова 5 липня зустрілася з представниками правозахисних організацій. 
 
Про це на своїх фейсбук-сторінках повідомили голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, адвокатка Євгенія Закревська, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник
 
Ірина Венедіктова, Андрій Єрмак, Гюндуз Мамедов

Генпрокурорка повідомила правозахисникам, що СБУ надіслала їй “листа про порушення Мамедовим режиму доступу до державної таємниці”. І на підставі цього листа, “чітко дотримуючись встановленого порядку і процедури”, Венедіктова забрала доступ до держтаємниці, пише правозахисниця Євгенія Закревська. Генпрокурорка заявила, що керування департаментом без доступу до держтаємниці неможливе. 

Водночас Венедіктова повідомила, що в неї немає будь-яких зауважень до роботи Мамедова чи якихось інших особистих проблем, які були б передумовою такого усунення.
 
За даними учасників цієї зустрічі, Ірина Венедіктова відмовилася пояснити з посиланням на держтаємницю, що саме порушив колишній очільник “департаменту війни”.
 
Вона також відмовилася розкрити інформацію після зауваження правозахисників, що такі серйозні проблеми з СБУ в заступника генпрокурора, очільника стратегічного напряму роботи Офісу генпрокуратури під час війни на посаді, яка передбачає роботу з чутливою інформацією, зі свідками, роботу, яка має будуватися на довірі як до керівника, так і до інституції, мають бути повідомлені громадськості. Правозахисники наголосили, що публічний інтерес доступу до такої інформації переважає будь-які обмеження.
 
“На це Венедіктова відповіла, щоб ми не хвилювалися, що нічого такого страшного там немає. Але що саме нестрашне примусило обезголовити стратегічну інституцію під час російсько-української війни, нам теж ніхто не скаже, бо це таємна таємниця”, – написала Євгенія Закревська.
 
За словами Венедіктової, вона усунула Мамедова не зі своєї волі, а “бо так вимагає закон”. Утім, у разі якщо з’ясується, що порушень насправді не було, то Мамедова на його попередню посаду не повертатимуть.
 
“Скільки делікатні колеги не намагалися підвести генпрокурора до такої “компромісної” думки, але відповідь була: “Ні. Це не в моїй компетенції”, – повідомила вона. 
 
Правозахисниця зізналася, що така ситуація змусила її ще більше занепокоїтися. 
 

Адже якщо можна без об'єктивних підстав під нікому невідомим процедурним "дуже законним, але дуже таємним" приводом обезголовити надважливий департамент. Фактично знищити з таким болем, потом і слізьми створену успішну інституцію на стадії розвитку, коли лідер ще має ключову роль для того, щоб зробити її сталою. Якщо це можна зробити таємним листом СБУ через щось незначне і неважливе, що навіть не варто хвилюватися, тоді в нас великі проблеми. Не в Мамедова, а саме в цієї інституції, у нас, у суспільства, у держави Україна. Не може інституція бути сталою, якщо відсутня прозорість у таких питаннях, як призначення чи усунення голови, лідера.

Євгенія Закревська
 
Вона закликала народних депутатів зробити відповідні запити про ці підстави та примусити СБУ, Офіс генпрокурора, Офіс президента оприлюднити цю інформацію. Євгенія Закревська вважає, що усунення Мамедова – це розігране по нотах СБУ, генпрокуроркою рішення Офісу президента. Вона припускає, що, можливо, за цим рішенням стоїть керівник Офісу президента Андрій Єрмак
 
Правозахисники під час зустрічі звернули увагу, що таку схему звільнення СБУ намагалася застосувати до керівника Суспільного мовлення Зураба Аласанії. 
 
Раніше ZMINA пояснила, чому правозахисників обурили кадрові зміни Ірини Венедіктової й чому “департамент війни” такий важливий. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter