У колишнього очільника “департаменту війни” Мамедова забрали доступ до держтаємниці

Дата: 02 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова та колишнього очільника Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, позбавили доступу до державної таємниці.

Про це повідомила журналістка й правозахисниця Ольга Решетилова, а згодом інформацію підтвердили джерела “Української правди” в Офісі генерального прокурора. 

Гюндуз Мамедов. Фото: Офіс генерального прокурора

Наказ про припинення доступу до державної таємниці Мамедова підписав, за даними Решетилової, заступник очільниці Офісу генерального прокурора Максим Якубовський

“Один заступник Венедіктової позбавляє іншого заступника доступу до державної таємниці. З абсолютно надуманих причин. Очевидно, що це цілком може бути підставою для звільнення Мамедова”, – написала Решетилова. 

Спроба усунути Мамедова, як наголошує правозахисниця, може бути пов’язана з тим, що 17 липня – роковини збиття “боїнга” МН17, а Мамедов очолює слідчу групу від України в Спільній слідчій групі.

“Моя дуже обґрунтована підозра в тому, що комусь дуже не подобається активність України навколо цього розслідування. Тому правдами й неправдами цю активність потрібно знизити”, – вважає Решетилова. 

У серпні минулого року правозахисники вже виступали на підтримку Мамедова, який на посаді керівника “департаменту війни” став жертвою дискредитаційної кампанії: на сторінку Офісу генерального прокурора тоді почали вчиняти атаки боти, а в деяких медіа друкували розгромні матеріали. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Департамент нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, створили, щоб ефективно розслідувати не тільки справу щодо збитого “боїнга” MH17, але й інші факти збройної агресії РФ проти України, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняють на окупованих територіях. 

Діяльність департаменту була чи не єдиним напрямом роботи Генеральної прокуратури, до якого не було суттєвих запитань ні в правозахисників, ні в журналістів, ні в міжнародних партнерів. Однак несподівано 30 червня управління департаментом передали Максиму Якубовському, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів і Департамент, який недовго очолював Якубовський, працював серед іншого над справою керівників ініціативних груп “Українського вибору” Медведчука, яким закидають організацію та проведення незаконного “референдуму” в Криму, держзраду та зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України. Нещодавно їх справу передали до суду. . Наступного дня Венедіктова перепідпорядкувала “департамент війни” собі. 

Нагадаємо, що правозахисники від самого призначення Ірини Венедіктової на посаду генпрокурорки критикують її дії. В Офісі президента обіцяли оцінити її діяльність на посаді після звіту про роботу відомства за 2020 рік. 

Раніше ZMINA розповідала, чим відзначилася Венедіктова на посаді, яку вона обіймає з березня минулого року. 

Фотографія обкладинки: Офіс генерального прокурора 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter