Зеленського просять захистити “департамент війни” в ОГП: пояснюємо, що там відбувається

Дата: 19 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликали президента Володимира Зеленського приділити увагу ситуації, що склалася навколо Департаменту Офісу генерального прокурора з нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, та забезпечити безперешкодну роботу очільника департаменту Гюндуза Мамедова.

Відповідну заяву опублікували на сайті Кримської правозахисної групи. 

Восени минулого року в Офісі генерального прокурора створили окремий департамент, щоб ефективно розслідувати, зокрема, справи щодо збитого боїнга MH17, факту збройної агресії РФ проти України, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняють окупаційні адміністрації на території України. Очолив департамент Гундюз Мамедов, який із 2016 року працював очільником Прокуратури АРК. 

“Починаючи з 2016 року завдяки Гюндузу Мамедову налагодилася спільна робота правоохоронних органів та неурядових організацій з документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності в тимчасово окупованому Криму та скерування доказової бази до Міжнародного кримінального суду”, – розповідають правозахисники. 

Неурядові організації, які опікуються питаннями Донбасу та Криму, стверджують, що після створення окремого департаменту в ОГП відчули прогрес в організації роботи, зокрема на шостому році конфлікту правоохоронці почали вести роботу з жертвами, створювати відповідні реєстри потерпілих та зруйнованого майна, активно взаємодіяти як із громадянським суспільством, так і з міжнародними партнерами.

Гюндуз Мамедов

“Збройний конфлікт на території України триває більше шести років, однак кримінальні провадження щодо його наслідків впродовж п’яти років не отримували належної уваги та системного підходу з боку правоохоронних органів. Ефективне розслідування цих злочинів є обов’язком держави згідно з міжнародними зобов’язаннями, але першочергово це – обов’язок держави перед громадянами, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації”, – нагадали активісти. 

На початку серпня правозахисники почали отримувати інформацію про те, що робота департаменту опинилася під загрозою, однак, як розповіли вони, одразу цю інформацію не сприйняли серйозно. Так, щоб дискредитувати департамент і його очільника, на сторінку Офісу генерального прокурора почали вчинятись атаки ботів, а в деяких медіа друкували розгромні матеріали. 

Їхня думка щодо ситуації змінилася з огляду на останні новини довкола історії з вагнерівцями, затриманими в Білорусі напередодні виборів та відісланими згодом до РФ. Спочатку російські медіа, а згодом і деякі українські журналісти почали казати, що це мала бути спецоперація українських спецслужб, яка зірвалася через нібито зраду у вищому керівництві. 

“Нам невідомі причини тиску, який зараз відбувається на департамент, його співробітників та куруючого заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова, проте ми переконані, що знищення “департаменту війни” може бути вигідним лише одній стороні – Російській Федерації”, – підсумували вони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter