Греція та Кіпр виступають проти надання Україні у червні статусу кандидата на вступ в ЄС

Дата: 27 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Греція та Кіпр підтримують членство України в ЄС, але виступають проти прискореного процесу вступу, як запропонували кілька східноєвропейських країн.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Euractiv Greece та  Helsingin Sanomat.

Позиція Греції полягає в тому, що необхідно дотримуватись усіх процедур, передбачених статтею 49 Договору про ЄС, заявили джерела в грецькому Міністерстві закордонних справ.

Водночас Афіни надають особливого значення процесу приєднання Західних Балкан, який має бути продовжений і прискорений, повідомили джерела.

Вони додали, що Афіни наполягають на тому, що європейська перспектива регіону є безпосереднім пріоритетом.

На запитання, чи погодиться Греція надати Україні статус кандидата в червні, джерело, близьке до цього питання, сказало, що Афіни хочуть спочатку побачити пропозицію Єврокомісії. Загалом позиція Греції може бути позитивною за умови, що серед держав-членів буде одностайність у цьому питанні, чого на цей момент немає.

Що стосується Республіки Кіпр, джерела в уряді повідомили, що спочатку слід подивитися, в якому напрямку розвиватиметься думка Європейської комісії.

Тим часом міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі під час свого візиту до Києва повідомив, що Україна та Північна Македонія не вбачають себе конкурентами на євроінтеграційному шляху, а розширення Євросоюзу на Балкани і схід –  єдиний спосіб гарантувати безпеку і стабільність у Європі. 

Він також наголосив, що міжнародна підтримка України має посилюватися і не припинятися до повного припинення бойових дій і відведення російських військ. 

На тлі небажання деяких країн ЄС уможливити прискорений вступ України в ЄС прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонував президенту України Володимиру Зеленському створити новий міжнародний альянс, який протистоятиме Росії та стане альтернативою ЄС.
 
Він пропонує нову систему політичних, економічних та військових альянсів – альтернативу Європейському Союзу – яка збере країни, об’єднані недовірою до Брюсселя та до відповіді Німеччини на військову агресію Росії, пише італійська газета Corriere Della Sera з посиланням на джерела. Над ініціативою Джонсон працює вже понад місяць.
 
Нагадаємо, 9 травня Україна передала ЄС другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який  заповнюють усі країни, що бажають вступити до ЄС. Президент України Володимир Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС. 

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг висловився проти пропозиції Україні членства в Євросоюзі. Він обґрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

В МЗС України висловили розчарування позицією глави МЗС Австрії. Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав слова міністра Дмитра Кулеби, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів і що їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи.

Раніше радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк розкритикував пропозицію президента Франції про створення нового європейського формату співпраці. Він вбачає в цьому спробу запропонувати Україні альтернативу членства в ЄС. Україна наполягає саме на членстві в Союзі. 

Раніше ZMINA повідомляла, що Греція допомогла зберегти Росії експорт нафти на довоєнному рівні, незважаючи на санкції, згідно з якими європейські порти офіційно закриті для російських кораблів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter