Голова ЦПК Шабунін звинуватив у підпалі власного будинку ймовірного палія автівки “Схем”

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін звинуватив у підпалі власного будинку, що трапився влітку минулого року, обвинуваченого в підпалі автівки журналістів “Схем” Кирила Баріхашвілі.

Про це він написав у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка Віталія Шабуніна

За словами голови правління ЦПК, спалив будинок Баріхашвілі разом зі спільниками. 

“Щоб з’ясувати це, правоохоронцям потрібно було всього лише пробити його телефон: злочинець був біля мого будинку за кілька днів до підпалу і власне в ніч підпалу”, – зазначив він.

Будинок Шабуніну підпалили влітку минулого року. Унаслідок цього ніхто не постраждав, адже самого активіста не було вдома, а його батьки, яких попередила сусідка, встигли вибігти назовні. Натомість будинок залишився значно пошкодженим. 

У Центрі протидії корупції раніше вже говорили, що правоохоронці затягують розслідування цієї справи. 

“Не вірю, що нацполіція / прокуратура випадково не зробила такої елементарної звірки (телефону. – Ред.)”, – припускає Шабунін. 

Активіст також вважає, що було б чесно, якби колишній очільник МВС Арсен Аваков компенсував збитки від підпалу, адже дії правоохоронців є, на думку Шабуніна, свідченням профнепридатності ексміністра.

Спалений будинок активіста Шабуніна. Фотографія: Анастасія Москвичова

“Ірино Венедіктова, вас це теж стосується. І, звичайно, компенсація збитків стосується і Володимира Зеленського, який несе політичну відповідальність за як мінімум профнепридатність обох персонажів вище”, – мовить голова ЦПК.

Минулого року стурбованість пожежею в будинку Шабуніна висловив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас та президент Зеленський. Ефективного та незалежного розслідування підпалу вимагали також члени більш ніж 30 громадських організацій.

Підпал став не єдиним інцидентом, пов’язаним із головою ЦПК минулого року. 31 грудня під двері квартири матері Шабуніна підкинули вибуховий пристрій, а згодом того ж дня подібний пристрій знайшли під дверима квартири батьків дружини активіста. 

Нагадаємо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, однак протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter