Активісту Шабуніну вночі підпалили будинок (доповнено)

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Очільникові Центру протидії корупції Віталію Шабуніну вночі спалили будинок.

Про це він повідомив на власній сторінці у фейсбуку.

За словами активіста, внаслідок підпалу ніхто не постраждав, адже його не було вдома, а батьки, яких попередила сусідка, встигли вибігти. Шабунін розповів, що саме сусідка побачила вибух і те, як спалахнув вхід.

“Хочемо вкотре нагадати про неспроможність влади захистити громадських діячів. Як християнин благословляю виконавців і замовників. Останнім дякую за мотивацію працювати ще більше”, – написав активіст.

 
 
 
Фотографії: Анастасія Москвичова

Згодом поліція повідомила, що відкрила кримінальне провадження за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна”. Винним у підпалі загрожує позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

Стурбованість пожежею у будинку активіста вже висловив Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. Він закликав розслідувати цей випадок і, якщо підтвердиться, що підпал умисний – притягнути винних до відповідальності.

“Громадські активісти мають почуватися у безпеці, щоб займатися своєю роботою”, – наголосив Маасікас.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA цього року зафіксував декілька випадків, які можна характеризувати як тиск на Шабуніна: йдеться, зокрема, про позов позафракційного депутата Андрія Деркача, що має ознаки юридичного переслідування, а також дискредитаційні кампанії в медіа, спрямовані проти активіста.

Центр протидії корупції – громадська організація, яку заснували у 2012 році Віталій Шабунін та Дар’я Каленюк. Працює над розробленням і адвокацією законодавчої бази для протидії корупції (зокрема, щодо антикорупційних органів НАБУ, САП, ВАКС та АРМА, криміналізації незаконного збагачення та ін.), моніторингом держзакупівель та ініціює розслідування зловживань.

Нещодавно президент Зеленський вилучив зі складу антикорупційної ради Шабуніна та ввів туди очільника МВС Арсена Авакова, відставки якого вже не перший рік вимагають активісти. Його звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter