“Кидає тінь на репутацію України”: Зеленський про підпал будинку активіста Шабуніна

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Підпал будинку антикорупційного активіста Віталія Шабуніна, як і кожен інший випадок тиску на громадських активістів, кидає тінь на репутацію України як держави, на її нові інститути влади й особливо на правоохоронні органи.

Так відреагував на інцидент президент Володимир Зеленський. 

Спалений будинок активіста Шабуніна. Фотографія: Анастасія Москвичова

Підпал, який Зеленський схарактеризував як цинічний, за словами президента, явна ознака того, що українське суспільство так і не може отямитися після численних трагедій і соціальних потрясінь, не може відмовитися від нецивілізованих форм з’ясування стосунків та не може перестати грати в демонстративне насильство.

“Особисто мене це дуже хвилює та засмучує. Так, я розумію, що подібне трапляється і в інших країнах, але Україна, на мій погляд, повинна вже виходити з епохи конфліктів. Очевидно, що кожен такий випадок кидає тінь на репутацію нашої держави, на наші нові інститути влади й особливо на наші правоохоронні органи. На жаль, це дійсно дуже погана історія. Тому що, незалежно від поглядів, позиції, громадської активності, будь-яка людина в нашій країні має абсолютне право на недоторканність і свою, і свого житла. Це ж аксіома для зрілих і цивілізованих країн”, – написав Зеленський у своєму каналі в телеграмі. 

Президент висловив співчуття Шабуніну та “всім тим співгромадянам, які через свою громадянську позицію потрапляють у такі неприємні ситуації”, а також сподівається, що правоохоронці швидко розберуться та поставлять всі крапки над “і” в цій справі. 

Стурбованість пожежею в будинку активіста вже висловив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас. Він закликав розслідувати цей випадок і, якщо підтвердиться, що підпал умисний, притягнути винних до відповідальності. Ефективного та незалежного розслідування підпалу вимагають і активісти з більш ніж 30 громадських організацій.

Також вони просять надати Шабуніну та його родині держохорону, адже переслідування та погрози щодо нього мають систематичний характер. Окрім цього, правозахисники вимагають відставки очільника МВС Арсена Авакова, якого не перший рік звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter