Підпал будинку Шабуніна: активісти вимагають розслідування і відставки Авакова

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Представники організацій громадянського суспільства вимагають від правоохоронців провести ефективне, своєчасне, повне та незалежне розслідування нападу на будинок очільника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Центру прав людини ZMINA.

Фотографія: Анастасія Москвичова
 

Заяву, яку підписали понад 30 організацій, адресували не тільки Нацполіції, але й Верховній Раді, парламентській тимчасовій слідчій комісії, а також президентові Володимиру Зеленському. Автори нагадали, що протягом останніх років Шабунін та інші представники Центру протидії корупції зазнають систематичного переслідування, зокрема фізичних нападів. Також проти них фабрикують кримінальні справи та влаштовують замовні дискредитаційні кампанії.

Із 2016 року Віталій Шабунін повідомляв про стеження за собою, а також про появу в інтернеті фотографій його недобудованого будинку. Активіст звертався до правоохоронців із заявою про незаконне стеження і злив інформації, однак отримав відписку. У 2017 році під будинком активіста відбувся пікет, метою якого був тиск на нього і його дискредитація. Згодом виявилося, що до організації пікету була причетна Служба безпеки України. 

Про стеження у 2017 році повідомляла й співробітниця Центру протидії корупції Олександра Устінова. За її словами, робили це люди, які на замовлення СБУ знімали про неї дискредитаційний фільм.

“Україна досі залишається небезпечною країною для роботи громадських активістів та правозахисників, а її активні громадяни, які намагаються просувати реформи та протидіяти корупції, часто змушені платити за це безпекою, здоров’ям і навіть своїм життям, як це сталось із Катериною Гандзюк”, – констатують підписанти заяви.

Окрім проведення ефективного та незалежного розслідування, правозахисники також вимагають надати Шабуніну та його сім’ї держохорону, адже переслідування та погрози щодо нього мають систематичний характер. Від президента Зеленського підписанти звернення вимагають публічно засудити напади на Шабуніна та інших антикорупційних активістів, справи яких також потребують уваги правоохоронців, а ситуацію з підпалом будинку взяти під особистий контроль. 

Окремо правозахисники закликали Верховну Раду відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова як особу, яка персонально відповідає за саботування реформи поліції та систематичну безкарність у розслідуванні нападів на громадських активістів в Україні протягом останніх шести років, адже навіть після зміни влади Аваков зберіг свою посаду та не збирається йти у відставку. 

Нагадаємо, що у 2019 році правозахисники зафіксували 83 випадки переслідування громадських активістів в Україні, 29 із яких стосувалися активістів, що протистоять корупції, організованій злочинності та незаконній забудові. Лише за першу половину поточного року ZMINA задокументувала щонайменше 48 випадків нападів і тиску на громадських активістів в Україні, а 12 інцидентів стосувалися безпосередньо антикорупційних активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter