Підпал редакційної автівки “Схем”: апеляційний суд скасував закриття справи

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Києва 21 вересня скасував рішення Броварського міськрайонного суду Київської області щодо закриття справи Кирила Баріхашвілі, якого обвинувачували в підпалі автівки водія програми журналістських розслідувань “Схеми: корупція в деталях” (спільний проєкт “Радіо Свобода” і “UA: Перший”) Бориса Мазура.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Фото з місця події. Джерело: radiosvoboda.org

Рішення про скасування ухвалила колегія суддів в складі Андрія Дриги, Василя Полосенка та Віктора Габрієля. Тож Броварський суд розпочне новий розгляд справи з новим суддею.

Як заявляли захисники Баріхашвілі, слідство раніше не дотрималося строків продовження досудового розслідування в справі. Натомість прокурори вважають, що підозру вручили вчасно.

Керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси, представниця журналістів у цій справі Оксана Максименюк наголошувала, що до суду передано матеріали справи, які стосуються лише одного з виконавців підпалу, ще двоє підозрюваних перебувають у розшуку, а організатора та замовника досі не встановлено.

Нагадаємо, що міськрайонний суд Броварів на Київщині закрив справу про підпал автівки “Схем” 11 червня 2021 року. Сторона обвинувачення подала на апеляцію. 

Інцидент стався вночі 17 серпня 2020 року в місті Бровари. За версією слідства, група осіб за попередньою змовою, перебуваючи у дворі багатоповерхівки, кинула на передню частину авто предмет, від якого транспортний засіб і загорівся. За підпал авто судили киянина Баріхашвілі, однак він не єдиний виконавець злочину; ще двоє підозрюваних перебувають у розшуку.

У жовтні 2019 року, ще до підпалу автівки журналістів, ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов виклав у власному телеграм-каналі персональні дані водія “Схем”. Політик оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери спаленого авто.

Минулого року судді постановили, що водій сам винен у розголошенні своїх персональних даних. Додатково з нього постановили стягнути 52,5 тисячі гривень витрат на адвокатку Каріну Мікітян, яка представляла Портнова. Обурені таким рішення журналісти подали апеляцію та, захищаючи свої права, дійшли до Верховного Суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter