Підпал автівки “Схем” на Київщині: суд закрив справу проти підпалювача, прокуратура готує апеляцію

Дата: 14 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Міськрайонний суд Броварів на Київщині 11 червня закрив справу Кирила Баріхашвілі, якого звинувачують у підпалі автівки водія програми журналістських розслідувань “Схеми: корупція в деталях” (спільний проєкт “Радіо Свобода” і “UA: Перший”) Бориса Мазура.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Джерело: radiosvoboda.org

Суддя Тетяна Василенко задовольнила клопотання захисту Баріхашвілі про закриття кримінального провадження через порушення термінів продовження досудового розслідування. Окружна прокуратура з цим не погодилася й заявила про намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції після отримання повного тексту судової ухвали.

Під час судового засідання адвокати обвинуваченого заявили, що підозра була складена 26 серпня, а отже термін досудового розслідування сплив 26 жовтня 2020 року. Постанову про продовження термінів розслідування прокуратура склала 27 жовтня 2020 року, чим, на думку адвокатів, порушила чинне законодавство.

Водночас прокурори на засіданні зазначили, що терміни досудового розслідування рахуються з моменту вручення підозри й оскільки її Баріхашвілі вручили 27 серпня, то вказаного адвокатами порушення не було.

До того ж прокуратура вважає, що захист мав досить часу для того, щоб висловити свою позицію під час проведення розслідування та ознайомлення з матеріалами справи, а не на етапі судових засідань.

За словами керівниці юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксани Максименюк, яка представляє журналістів у цій справі, ухвалюючи рішення про закриття провадження, суд “підійшов до розгляду питання виключно формально і таким чином зняв із себе відповідальність в частині розгляду справи по суті”.

“Суд вирішив піти найлегшим шляхом і закрити провадження в справі, використавши формальну підставу, яка до того ж не є однозначною, оскільки існують різночитання саме цього пункту Кримінально-процесуального кодексу. Суд не виконав свою основну функцію і не провів судове розслідування в частині притягнення до відповідальності”, – сказала вона.

Захист водія “Схем” Бориса Мазура також планує звернутися до апеляційного суду.

Адвокатка також нагадала, що до суду передали матеріали справи, які стосуються лише одного з виконавців підпалу: організатора та замовника досі не встановлено.

“Встановили лише трьох фактичних виконавців, двоє з них досі в розшуку, затримали лише одного з них – Кирила Баріхашвілі, і до цього часу він не дав свідчень, які б дали можливість встановити замовників. За нашою інформацією, у слідства і досі немає версій та думок, хто міг бути замовником або хоча б організатором підпалу. Тому хоча розслідування щодо одного виконавця завершено і передано до суду, але за 10 місяців слідству не вдалося поки повністю розкрити цей злочин”, – уточнила Максименюк.

Нагадаємо, що підпал автівки стався вночі 17 серпня 2020 року в місті Бровари. За версією слідства, група осіб за попередньою змовою, перебуваючи у дворі багатоповерхівки, кинула на передню частину авто предмет, від якого транспортний засіб і загорівся. За підпал авто судили киянина Баріхашвілі, однак він не єдиний виконавець злочину; ще двоє підозрюваних перебувають у розшуку. 

У жовтні 2019 року, ще до підпалу автівки журналістів, ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов виклав у власному телеграм-каналі персональні дані водія “Схем”. Політик оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери спаленого авто.

Минулого року судді постановили, що водій сам винен у розголошенні своїх персональних даних. Додатково з нього постановили стягнути 52,5 тисячі гривень витрат на адвокатку Каріну Мікітян, яка представляла Портнова. Обурені таким рішення журналісти подали апеляцію та, захищаючи свої права, дійшли до Верховного Суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter