Судді визнали водія “Схем” винним у розголошені його персональних даних Портновим

Дата: 04 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Печерський суд Києва відмовив у позові водія програми “Схеми” Бориса Мазура і стягує з нього 52 тис. грн на користь адвоката ексзаступника глави Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

Про це повідомляє “Судовий репортер”. 

Наприкінці жовтня минулого року Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка досліджувала його діяльність. Тоді він оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери авто, яке нещодавно спалили журналістам. У відповідь “Схеми” заявили про тиск із боку Портнова. Згодом до Печерського суду подали два позови за порушення права на приватність.

Судді, які розглядали один з позовів, дійшли висновку, що Портнов не є публічним діячем, адже ще в лютому 2014 року його звільнили з посади першого заступника глави Адміністрації президента, не обіймає політичних чи державних посад, а тому стеження за ним і збирання інформації про його особисте життя, зустрічі з друзями й бізнес-партнерами порушує його права. Крім того, Портнов є адвокатом, і таке стеження, на думку суду, порушує принцип конфіденційності інтересів клієнтів.

Як нагадали в “Судовому репортері”, законодавство України не містить визначення “публічна особа”, а закон про протидію відмиванню грошей визначає, що національні публічні діячі – це особи, які виконували публічні функції протягом останніх трьох років. Також українське законодавство не дає права журналісту чи іншій особі збирати конфіденційну інформацію про особисте життя, окрім випадків, встановлених КПК і законом про оперативно-розшукову діяльність.

Суддя Волкова, яка ухвалила рішення на користь Портнова, зазначила, що хоча норми міжнародного законодавства і зобов’язують публічних осіб бути толерантнішими до критики, але не дають права втручатися в особисте і сімейне життя публічних осіб у не передбачений законом спосіб. Окрім відмови в задоволенні позову, суд додатково вирішив стягнути з водія “Схем” 52,5 тис. грн витрат на адвоката Каріну Мікітян, яка представляла Портнова.

Нагадаємо, що наприкінці серпня автівку журналістів “Схем” спалили. Підпал стався біля будинку водія знімальної групи. Журналісти пов’язують інцидент зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter